Ártatlanság és szabadságvágy csodás találkozása (Forradalmi kisvonat Sepsiszentgyörgyön)

Ártatlanság és szabadságvágy csodás találkozása (Forradalmi kisvonat Sepsiszentgyörgyön)

Gyermekekkel és oktatóikkal zsúfolásig megtelve „robogott” végig a tegnap több rendben a Forradalmi Kisvonat Sepsiszentgyörgy utcáin, egymás után érintve azokat a helyszíneket, melyek szorosan kötődnek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc háromszéki történéseihez. A különjárat önmagában már jelentős élmény a kicsiknek, de a felfedezés, az önfeledt szórakozás mellett Demeter Lajos könyvtáros, helytörténet-kutató szavaira is jutott erejük odafigyelni, meghallgatni, mit is jelentett a szabadságharc és annak hozadékai Háromszéken.

A református gimnázium előkészítős, valamint harmadik osztályos csapatához csatlakozva indultunk a rendhagyó utazásra, mely az Erzsébet parkban a forradalmi emlékműnél kezdődött. A gyermekek pálcikára tűzött, nemzetiszínekben pompázó, szív alakú zászlócskákkal érkeztek a pár éve eredeti pompájában látható oroszlános emlékműhöz, ahol Demeter Lajos fogadta őket. A helytörténet-kutató pár mondatban ismertette a hányatott sorsú emlékmű történetét, kiemelten foglalkozva a legfontosabb szimbólumokkal, így az oroszlánokkal, valamint a forradalom és szabadságharc főbb jelképeit mintegy összesítő, az obeliszk középső részén látható domborművel.

Az utazás következő állomása Berde Mózsa egykori forradalmi kormánybiztos szobránál folytatódott, a kicsik itt a szabadságharcban betöltött szerepéről, majd a későbbi tevékenységéről (egyebek mellett tetemes vagyona felajánlásáról oktatási célokra az unitárius egyháznak) hallottak, megismerkedve egyebek mellett olyan kuriózumokkal, mint a Berde-cipó.

Hírdetés

A gyermekcsapat ezután az egykori vármegyeháza, a mai Bod Péter Megyei Könyvtár épületében a méltán híres székely ágyúöntőről, Gábor Áronról elnevezett nagyterembe sétált át, ahol a szinte mindenki által már hallott mondat is elhangzott: Lészen ágyú! Demeter Lajos szavaiból egymás után elevenedtek meg a háromszéki önvédelmi harc egyes mozzanatai, az ágyúöntés története, Gábor Áron és Turóczi Mózes alakja, a Sepsiszentgyörgy környékén lezajlott csaták: az eprestetői, a szemerjai, valamint a kökösi, illetve ezekhez kötődően a hidvégi.

A könyvtárból az épület előtt veszteglő kisvonathoz vezetett az út, a két kocsit boldog csivitelés, mókázás, csipkelődés hangjai töltötték be percek alatt, csillogó gyermekszemek figyelték, merre is halad éppen a szerelvény, kit és mit látnak az úton, kinek kell integetni, jelezni. Az éppen a központ felé haladó ünnepi menet, az óriás magyar zászló és a lovasok külön izgalmat jelentettek.

Az utazás az eredeti tervhez képest Demeter Lajos jóvoltából gazdagabb lett, miután végül nem csak a forradalomhoz és szabadságharchoz köthető főbb helyszíneket (a szemerjai református templom és környéke, az ott látható kettős kereszt emlékművel, az Olt utcai terület, ahol a legenda szerint a harangöntő műhely állt, s ahol Gábor Áron ágyúi készültek, a Vártemplom) ismertette, hanem az útvonalon elhelyezkedő emblematikus sepsiszentgyörgyi épületeket is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »