Arafat: világos, hogy az ünnepek után újra növekedhet a fertõzöttek száma

Az orvosok és a hatóságok arra számítanak, hogy az ünnepek után Romániában ismét emelkedni fog a fertőzöttek száma, ezért valószínűleg meghosszabbítják január közepén a készenléti állapotot – jelentette ki Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) vezetője szombat este a Digi24 televízióban.


„Világos, hogy újabb növekedés következhet az ünnepek után (…) nem mindegy, hogy lassú és kontrolálható a növekedés, amely megáll egy kisebb szinten, vagy szédítő a növekedés, ami jelentős hatással van az egészségügyi rendszerre, ahogy az 2-3 hete is megtörtént” – mondta Arafat, aki szerint azok között valószínű különösen a növekedés, akik nem tartották be az óvintézkedéseket. Elmondása szerint sokan megfogadták a tanácsot, és a családjukkal töltötték az ünnepeket, de az is egyértelmű, hogy sokan nem tettek eleget a hatóságok kérésének, amit az elmúlt napokban kiosztott több ezer bírság is bizonyít.

Hírdetés

„Az oltás megkezdése még nem jelenti a probléma végét és a kikapcsolódás kezdetét. Az egy olyan út kezdetét jelenti, amely több hónapig is el fog tartani. Amíg nem látjuk, hogy a lakosság jelentős része be van oltva, két egymással párhuzamosan futó fronton kell helytállni, az egyik harc a vírussal és a másik az oltás. A vakcina a fény az alagút végén, de még hosszú utat kell megtenni, ameddig elérjük a fényt” – nyilatkozta.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy újabb korlátozásokról egyelőre nem tárgyaltak, és kizártnak tartja az általános lezárást. Az eddigiekhez hasonlóan helyi korlátozó intézkedések lehetségesek a járvány alakulásának függvényében. Az iskolák újbóli megnyitásáról azt mondta, hogy újabb megbeszélést fognak tartani a kérdésben az illetékesek, és időben bejelentik a döntést. (digi24)

címoldali fotó: Románia Kormánya


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »