Anyanyelven a magyar kisgyermekekért

Anyanyelven a magyar kisgyermekekért

A Pozsonyban 2017-ben megalakult Meliorat.io gyermekfejlesztési központ és annak keretében működő magán speciálpedagógiai tanácsadó és oktatóközpont már Albáron is megtalálható. Célja a hátrányosan megkülönböztetett gyermekeken segíteni.

Kása Ildikó, a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium alsó tagozatos pedagógusa tíz éve tanít az iskolában.

A mindennapok tapasztalata szerint sok olyan gyermek van, akin segíteni kell, és a segítséget magyarul kell megadni.

Pozsonyban két magyar iskola van, a Duna utcai és a pozsonypüspöki alapiskola és óvoda. Ildikó speciálpedagógusként is tevékenykedik a két iskolában. Eleinte nem volt könnyű dolga, hiszen Pozsonyban nem volt magyar nyelvű speciális gyermekfejlesztési központ, amely fogadni tudta volna a hátrányos helyzetű magyar ajkú gyermekeket.

2017-ben aztán megnyílt a Meliorat.io, amelyet egyre gyakrabban keresnek fel a szülők és a gyermekeik. A foglalkozásokat csak a délutáni órákban tudják tartani a szakemberek és egyetemi hallgatók.

– Már az elején szerettem volna bevonni a fiatalokat is, hogy tanuljanak bele a munkánkba. Számomra nagy segítséget jelentenek, hiszen szükség van a fiatal szakemberekre. A munkához eddig is nagyban hozzájárult Hučkó Ferenc pszichológus, Bottyán Nikoletta speciálpedagógus, s meg kell említenem Kása Dominik tevékenységét is, aki a háttérben szorgoskodik. Szerencsére akadnak mások is, folyamatosan bővül a csapat – mondja Kása Ildikó, akivel az újonnan nyílt albári kihelyezett központban beszélgetünk.

Az elején a pozsonyi kerületbe tartozó magyar iskolákat szerették volna felkarolni a tevékenységükkel, hogy biztosítsák a különféle fejlesztéseket a magyar anyanyelvű gyerekek számára is.

Olyan magyar családoknak nyújtanak segítséget, amelyeknek speciális odafigyelésre, törődésre van szükségük. A központ munkatársaival először meglátogatták az iskolákat és az óvodákat Szencen, Pozsonyban, Félben és Boldogfán.

Az intézmény tevékenysége számos területet ölel fel: lehetőség van fejlesztő foglalkozásokra (diszgráfia, diszlexia, diszkalkúlia, figyelem- és koncentrációs zavarok), gyógypedagógiai ellátásra a sajátos igényű gyerekek számára. Ide tartoznak a terápiás foglalkozások, a diagnosztizálás, sőt a beszédfejlesztésre és beszédtanításra, valamint a komplex mozgásterápiára, tehetséggondozásra, szülői tanácsadásra, pszichiátriai ellátásra vonatkozó tevékenységek. Szeptembertől Perleczky Annamária logopédus bővíti a csapatot. Előfordulnak olyan esetek is, amelyekkel nem tudnak foglalkozni, nincs meg hozzá a kellő kompetenciájuk, ilyen esetekben szakemberhez küldik az illetőt.

Hírdetés

A Meliorat.io központ jelenleg a Csemadok pozsonyi székházában tevékenykedik, de lassan kinövik a helyet.

Rövid kutatás után kiderült, hogy az albári alapiskola megfelelő lenne a befogadásukra, ahol az ünnepélyes megnyitóra az idén július 10-én került sor. Bereczk Oszkár albári polgármester nagy örömmel fogadta őket. A helyi önkormányzat és a polgármester támogatása nélkül nem jöhetett volna létre az együttműködés.

A közlekedés miatt a pozsonyi és a szenci kliensek is inkább az albári központot választják, de rengeteg mentálisan hátrányos gyerkőc érkezik a környező településekről is.

Magyar és vegyes csoportokkal foglalkoznak, mégis egyértelműen több a magyar anyanyelvű gyerkőc. Az Albáron átadott új épülettel új stratégia mérföldköveit kellett lerakni, a fiatalok tenni akarása pedig ehhez nagy segítséget nyújtott. Az épületben található helyiségek kitakarítása és felszerelése csapatmunkát igényelt.

– Két helyszínünk van, természetesen nem egyszerre dolgozunk mindkét helyen – mondja Kása Ildikó. – Így viszont legalább bővülni tud a csapat is. Nekünk kell kitapasztalni, mennyit vállalhatunk, mert nehéz előre megjósolni, mi lesz szeptemberben. Amint belaktuk az épületet, jöttek a szülők a gyerkőcökkel. Legfőképpen saját forrásokból dolgozunk.

– A felkészülés mindig attól függ, milyen típusú gyerkőcöknek tartjuk a foglalkozásokat. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, bizalommal fordulhatunk Ildikóhoz, hiszen sok tanáccsal tud ellátni bennünket. A foglalkozások után jegyzetelünk, hogy az utánunk következőnek könnyebb dolga legyen. Így is tanulunk, ráadásul a gyermekek hangulatát és viselkedését is vissza tudjuk követni. Nem jó, ha sok foglalkoztató váltakozik, mert az megzavarja a gyermeket is, ezért arra törekszünk, hogy kettőnél több ember ne foglalkozzon egy-egy kis pácienssel – mondja Dominika.

Szapu Zsófia pszichológus, a Comenius Egyetem doktorandusza, az orvosi karon működő autizmus kutatóközpont kutatója. Zsófia példának okáért az alvászavarokkal foglalkozott, ezeket a megfigyeléseit tudja itt is hasznosítani.

Az adaptív, úgynevezett alkalmazkodó viselkedés, amelyet szintén vizsgáltunk, az autizmussal élő gyerekeknél másképpen nyilvánul meg.

A magas intellektusú, hátránnyal élő gyermekeknél az adaptív viselkedés nagyon sok esetben elképesztően alacsony és korlátozott. Ezt a szakadékot próbáljuk átívelni, segíteni a gyermeknek továbblépni. Általában a szülőkkel beszélgetek, megegyezünk, milyen módszer vagy foglalkozás segítene a gyereken, és eldöntjük, hogyan tovább – mondja Szapu Zsófia. – Ebben a szakmában nagyon nehéz sikereket elérni. Kitartónak kell lenni, sok alázatra és a türelemre van szükség. A csapat tagjai egymástól tanulnak. Együtt gondolkodunk, hogyan lehetne jobban csinálni.

A központ nemcsak tanácsadást és fejlesztést szeretne biztosítani a klienseinek, hanem foglalkozást is nyújtana a gyerekeknek, sőt az inkluzív oktatás ötletét sem vetik el.

A Montessori-módszer mellett más, hatékony tevékenységekkel szeretnék elősegíteni a haladást. Elképzelhető, hogy hamarosan a központban is lehetőség nyílik a szakmai diagnosztikára, a gyermekek kivizsgálására, így minden egy helyen lesz elérhető.

Megjelent a Magyar7 2021/31. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »