Angol�ban ugyanaz a p�rt nyert, mint eddig mindig

A kormányzó Angolai Népi Felszabadítási Mozgalom (MPLA) aratott győzelmet augusztus 24-én tartott parlamenti választásokon – közölte csütörtökön az afrikai ország választási bizottsága.

A voksok 97,3 százalékos feldolgozottsága mellett a csaknem öt évtizede hatalmon lévő MPLA a szavazatok 51,7 százalékát szerezte meg, míg a legfőbb ellenzéki párt, az Adalberto Costa Júnior vezette jobboldali Nemzeti Egység A Teljes Felszabadításért (UNITA) 44,5 százalékot tudhat magáénak. Képviselői helyeket tekintve az MPLA 124, az UNITA 90 mandátumot szerzett a 220 fős parlamentben.

Az angolai törvényeknek megfelelően az egykamarás törvényhozásban legtöbb mandátumot szerzett párt listavezető jelöltje lehet az államfő a következő öt évre. Az MPLA győzelme így automatikusan a 2017 óta hatalmon lévő, 68 éves Joao Lourenco újraválasztását is jelenti. Az afrikai ország alkotmányának értelmében az államfő mandátumainak számát kettőben korlátozták.

Hírdetés

Lourenco és pártja egyébként gazdasági reformok és az egészségügyi ágazatba történő befektetések ígéretével kampányolt, illetve fogadkozott, hogy véget vet a burjánzó korrupciónak.

Az MPLA az ország Portugáliától történt 1975-ös függetlenné válása óta van folyamatosan hatalmon. Angola gazdasága jórészt olajbevételeken alapul, ugyanakkor a Világbank adatai szerint a lakosság 56 százaléka szegénységben él.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »