Andrej Danko igényt tart a házelnöki posztra, ezért blokkolhatja Raši jelölését

Andrej Danko igényt tart a házelnöki posztra, ezért blokkolhatja Raši jelölését

Richard Raši (HLAS),beruházási, régiófejlesztési és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes azzal számol, hogy ő lesz a HLAS házelnök-jelöltje. A poszt amiatt üresedett meg, hogy Peter Pellegrini eddig házelnököt (HLAS) államfővé választották, és így elvesztette parlamenti mandátumát is.

A koalíción belül ebből feszültség alakult ki. Andrej Danko, az SNS elnöke igényt tart a házelnöki posztra. A koalíciós szerződés (és az évek óta íratlan szabály szerint) azonban a házelnöki poszt mindig a második legerősebb koalíciós partneré. Az SNS szerint azonban az lenne igazságos, ha a három koalíciós partner egyenlően megosztozna a három legfőbb közjogi méltóság posztján (kormányfő, államfő, házelnök). Mivel Pellegrini megszerezte az elnöki posztot, a Smer adja a kormányfőt, ezért az SNS a parlamenti elnöki pozícióját követeli magának.

Raši állítja, hogy nem fogják megnyitni a koalíciós szerződést, ami magyarul annyit tesz, hogy a HLAS megtartaná a házelnöki széket.

Hírdetés

fogalmazott Raši.

A házelnöki poszt másik lehetséges HLAS-os jelöltje, Denisa Saková lenne. Raši vele kapcsolatban kijelentette, hogy „kiváló pártelnök” lenne. Mivel azt is hozzátette ehhez, hogy jó lenne elkerülni a párton belüli vitákat, a sorok között kiolvasható, hogy Saková és Raši között még nincs végleges megállapodás az ügyben.

Rašit a KDH is hajlandó lenne támogatni szavazataival. A házelnöki posztról a kormánykoalíció valószínűleg csak a június 8-i EP-választások után fog dönteni.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »