Ampullánként hat adag vakcináért számláz a Pfizer. A baj csak az, van, hogy legfeljebb öt jön ki!

Ampullánként hat adag vakcináért számláz a Pfizer. A baj csak az, van, hogy legfeljebb öt jön ki!

Ha olvasóinknak eddig nem lett volna világos, akkor az alábbi sztoriból biztosan az lesz, hogy a vakcinafejlesztés, gyártás és eladás bizony kőkemény üzlet. Függetlenül attól, hogy az oltás lehet az egyetlen kifelé vezető út a járványból, a gyógyszergyárak bizony nem restek meggazdagodni a pandémián.

Néhány héttel ezelőtt portálunk is beszámolt róla, hogy elsőként Csehország és Olaszország, majd lassan az összes többi állam is a korábbi öt adag vakcina helyett hatot vesz ki egy-egy ampulla Pfizer/Biontech oltóanyagból. Nem sokkal azután, hogy elterjedt a gyakorlat, a Pfizertől is megérkezett a hivatalos engedély és jóváhagyás.

Ez nyilván azzal is járt, hogy innentől nem öt, hanem hat adagnyi vakcina árát számolták fel egy-egy üvegcséért. A plusz adag tehát „elveszett”.

Január elején, némi spéttel aztán az Európai gyógyszerügynökség (EMA) is reagált, hivatalosan is elismerték a hatodik adag létét, sőt, ajánlásban fogalmazták meg, hogy innentől ne öt, hanem hat adagot nyerjenek ki egy-egy ampullából.

Az extra adag, profitot nem termelő oltóanyag mellett nyilván a gyártó sem mehetett el szó nélkül. A Pfizer így fogta magát és szépen visszafogta az egyes országoknak jutó ampullamennyiséget, ugyanis,

mint mondták, a megrendelés az nem ampullára, hanem adagra vonatkozik.

Hírdetés

Ha ugyanannyi adag kevesebb ampullából is kijön, minek pluszban küldeni?! Ezzel az egyes államok tulajdonképpen visszajutottak a kezdőpontra, hiába lehetett egy ampullából több adagot kinyerni, ha nem kaptak annyi ampullát. A Pfizert persze mind a tagállamok, mind Brüsszel élesen kritizálta, de az amerikai gyógyszeróriást nem hatotta meg a dolog. 

Azt ugyanakkor a tagállamok is elismerték, a gyártóval kötött szerződések valóban adagra vonatkoznak, nem ampullára, így egy heveny szemöldökráncoláson kívül mást nem nagyon tehetnek.

Ezeket a szerződéseket a tagállamok nevében az Európai Bizottság írta alá még novemberben, de arról, az egyes tagállamok mennyit kapjanak, már ki-ki maga egyezett meg a Pfizer illetékeseivel.

Jogilag tehát nem sokat lehet kezdeni azzal, a Pfizer visszafogta az ampullák mennyiségét. Valahol érthető is. A baj csak az, a vakcina gyakorlati alkalmazásakor kiderült, korántsem bizonyos, hogy a hatodik adagot is ki lehet nyerni az ampullából. Egy cseh járványügyi szakember, Roman Chlíbek a cseh DenníkN-nek azt nyilatkozta, tízszer ugyanúgy csinálja az ember, de előfordul, hogy a tizedikre egyszerűen nem lehet kiszedni a hatodik adag oltást. A szakember szerint ez igen gyakori jelenség, azt azonban nem tudta megmondani, pontosan hányszor is fordul elő, erről nem vezetnek jegyzőkönyvet a cseh orvosok. A portál által megkérdezett kórházigazgató, Lukáš Velev szerint

nagyjából minden 50 ampullára jut 1-2 ilyen eset, azaz minden háromszáz adagból egy-kettő veszik el. 

Ez önmagában nem tűnik túl nagy számnak, mind statisztikailag, mind anyagilag tulajdonképpen elhanyagolható értékről van szó. Azonban egy ilyen kiélezett helyzetben, mint a mostani, valóban életet menthet egy-két plusz adag is. Érdemes foglalkozni a problémával!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »