Amit tudni kell az érett bőrről

Amit tudni kell az érett bőrről

A bőr öregedése elkerülhetetlen folyamat. Azonban a fiatalos kinézet megőrzéséért, a ráncok megjelenésének késleltetéséért, illetve a bőr állapotának további romlásáért sok mindent lehet tenni.

Az évek múlásával, a szervezet öregedésével a bőrünk is elkerülhetetlenül változik. Ráadásul, mivel ez a legnagyobb szervünk, ezen látszódik legjobban az életkor. A bőr egyre szárazabbá válik, veszít rugalmasságából, feszességéből, ráncok és elszíneződések jelennek meg rajta. A bőr változásainak egy része természetes, és nincs különösebb hatással az egészségre, ám bizonyos tünetekre fokozottan figyelni kell, mert az betegségek előjele, illetve következménye lehet! – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

A bőr öregedésével egyre gyengébbé válnak a bőrt feszesen tartó rostok, lassul a sejtek regenerációja, egyre vékonyabbá válik az epidermisz, így a bőr áttetszővé válik. A bőr alatti zsírszövet is vékonyabbá válhat, így a korábban szépen „kitöltött” részeken lazábbá, lógóssá válhat a bőr (ez főleg az orcákon, a szemek körül, a halántékon figyelhető meg). Ahogy csökken a bőr rugalmassága, a mimikai ráncok is egyre láthatóbbakká, mélyebbekké válnak.

Az érett bőrnek három olyan jellegzetessége van, melyekkel az ápolás vagy a megelőzés során foglalkozni érdemes. Az első a bőr szárazsága: ahogy öregszik a bőr, egyre kevesebb vizet képes megtartani, a szárazság pedig a bőr húzódásához, egyes esetekben akár viszketéshez is vezethet. A második kezelendő tünet a bőr elvékonyodása, védekezőképességének csökkenése. Ráadásul idősebb korban könnyebben keletkeznek és lassabban gyógyulnak a sebek, így ha a száraz bőrt nem ápolják megfelelően, az azon keletkező sérülések könnyen el is fertőződhetnek.

A harmadik tünet a májfolt néven ismert hiperpigmentációs tünet, ez tulajdonképpen a bőrben lévő melanin túltermelődése okozza (így természetesen nincs köze a májhoz); ezt az esetek nagy részében a túl sok napsugárzás okozza, de a genetikai háttér, sőt, bizonyos gyógyszerek és ételek is hozzájárulhatnak a foltok megjelenéséhez. A foltok ugyan fájdalommentesek, de könnyen lehetnek a bőr rákos megbetegedésének előjelei, így ezeket érdemes rendszeresen megvizsgálni vagy megvizsgáltatni.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »