Amíg a bíróság nem hoz ítéletet, addig a gyanúsított ártatlan

Amíg a bíróság nem hoz ítéletet, addig a gyanúsított ártatlan

A TA3 hírtevlevízió vasárnapi vitaműsorában Robert Kaliňák volt belügyminiszter, az ellenzéki Smer-SD elnökségi tagja úgy vélekedett, hogy Norbert Bödör nyitrai vállalkozó mindaddig ártatlannak tekintendő, amíg a bíróság jogerősen el nem ítéli.

A politikus a szlovák alaptörvényre hivatkozva mondta ezt. Véleménye szerint aki ezt kétségbe vonja, az az Alkotmányt is kétségbe vonja.

Mint megjegyezte, nem közömbös számára, hogyan dönt vasárnap a bazini speciális büntető bíróság a vállalkozó ügyében, úgy érzi azonban, hogy visszaélnek a büntető joggal és a rendőrség sem független. Ugyanakkor arra buzdította a kormánykoalíciót, hogy bátran nyomozzon tovább.

Hírdetés

Vitapartnere, a parlament védelmi és biztonsági bizottságának elnöke, Juraj Krúpa (OĽANO) megjegyezte, hogy Kalináknak de jure ebben igaza van, viszont úgy látja, hogy a Smer-SD bátorítja Bödört, hogy tartson ki és ne tegyen vallomást. Az ellenzéki párt a különböző témák felvetésével igyekszik a lényeges dolgokról elterelni a figyelmet.

Az USA-val kötött védelmi szerződéssel kapcsolatos népszavazás kezdeményezése Kaliňák szerint megfontolt volt a Smer-SD részéről, mivel úgy látja, hogy ezt a megállapodást nem kellően tárgyalták meg, és most, akik szlovák oldalról ebben részt vettek szégyellik magukat és az ellenzékre hivatkoznak. Hogy az ellenzéket hazugsággal vádolják, ezt a politikus határozottan elutasította. A szerződést alaposabban meg kellett volna tárgyalni, és végeredményben fölösleges is volt aláírni, ahogy Csehország sem kötött ilyen megállapodást az Egyesült Államokal.

Krúpa azzal érvelt, hogy 23 ország kötött már ilyen szerződést az USA-val, amely a legerősebb szövetségesünk, és tulajdonképpen keretszerződésről van szó, amely kijelöli a jogilag lehetséges mozgásteret.

Szóba került Hamran István ideiglenesen megbízott országos rendőrfőkapitány neve is. Az ellenzéki párt korábban már jelezte, hogy büntető feljelentést tesz ellen, de erre egyelőre még nem került sor.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »