Allahu akbar! – kiáltotta Würzburgban a szomáliai késes ámokfutó

Allahu akbar! – kiáltotta Würzburgban a szomáliai késes ámokfutó

A támadás helyszínt biztosítják rendőrök (Fotó: MTI/AP/DPA)

A németországi Würzburgban péntek délután egy szomáliai migráns megtámadott, és megkéselt több embert. Hárman meghaltak, 15-en megsérültek, közülük öten súlyosan. Az egyik súlyos sérült a gyerek. A terroristát valójában a járókelők fékezték meg, majd a késve a helyszínre érő rendőrök combon lőtték.

A rendőrség tájékoztatása szerint a terrorista egy Würzburgban élő, 24 éves szomáliai migráns, aki 2015-ben, a nagy migránshullám idején érkezett a városba – olvasható az Origo cikkében.

Bild szerint, a migráns egy szupermarketben lopott egy kést, és azzal támadta meg véletlenszerűen a járókelőket, akik közül többen megpróbálták megállítani. Először egy bankba rohant be, majd utána az utcán folytatta a késelést.

Kép

Három embert megölt, 15-öt megsebesített, közülük öten – köztük egy kisfiú – súlyos állapotban vannak.

Hírdetés

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter péntek esti tájékoztatása szerint a súlyos sérültek állapota kritikus volt, így még nőhet a halálos áldozatok száma. Elismerte, hogy a migránst már ismerte a rendőrség, de erőszakos viselkedése ellenére is csak pszichiátriai kezelésre kötelezték. Azt is mondta, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy lettek volna társai.

Mentősök a helyszínen (Fotó: MTI/AP/DPA)

Szemtanúk szerint a támadás közben a férfi azt kiabálta: Allahu akbar. A helyszínre érkező rendőrök lábon lőtték a támadót, aki jelenleg kórházban van, de nincs életveszélyben.

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök ugyancsak a Twitteren azt írta, kormánya együtt gyászol az áldozatok hozzátartozóival, és reménykedik a sebesültek felépülésében.

Mint írta, köszönet illeti a rendőrséget a gyors beavatkozásért, és „nagy köszönet és tisztelet a sok polgárnak, akik elszántan szembeszálltak az elkövetővel”. Valójában a terroristát ugyanis a járókelők állították meg, akik botokkal, székekkel szálltak szembe vele, majd üldözőbe vették. Egyes beszámolók szerint ők vitték földre is, a rendőrök csak ezután érkeztek meg, majd az újra támadó migránst combon lőtték.

A német sajtóba kikerült adatok arra utalnak, hogy a rendőrség késve lépett fel, 20 perccel az első bejelentés után adták csak ki az első figyelmeztetést és zárták le a környéket.

A mostani késes támadás sötét emlékeket idézhet fel a Würzburg lakóiban, ugyanis  2016-ban egy tizenhét éves, afgán férfi késsel és baltával támadt emberekre egy vonaton, négy embert megsebesítve. A férfi gyalog menekült el. menekülés közben pedig megtámad egy gyalogos nőt is – olvasható a Bild cikkében.

Végül a rendőrök lelőtték a férfit. Az ISIS terrorista milícia később magára vállalta a bűncselekmény elkövetését.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »