Alkotmányos jog lett Csehországban a fegyveres önvédelem

Alkotmányos jog lett Csehországban a fegyveres önvédelem

A cseh parlament felsőháza, a szenátus szerdán jóváhagyta, hogy az alkotmány részét képező Emberi Jogok Listáját kibővítsék egy bekezdéssel, mely szerint „az állampolgárnak a törvényben megállapított feltételek mellett joga van fegyverrel védelmeznie saját és más emberek életét”. Az alkotmány módosítását a képviselőház, a parlament alsóháza már korábban jóváhagyta, életbe lépéséhez már csak az államfőnek kell aláírnia. Miután úgynevezett alkotmánytörvényről van szó, az elnök nem vétózhatja meg.

Az alkotmány módosítása reagálás az Európai Uniónak a fegyvertartást szigorító igyekezetére – hangzott el a szenátusi vitában.

„A javaslatnak nemcsak jelképes jelentősége van, hanem biztosítékul szolgálhat a jövő szempontjából is” – jelentette ki Martin Červíček polgári demokrata szenátor. Rámutatott: az Európai Unióban erősödnek a fegyvertartást korlátozó tendenciák.

Hírdetés

Az alkotmányos cikkely módosításához a hatályos szabályok szerint a parlament mindkét házában a képviselők és a szenátorok legalább háromötödös támogatására van szükség, ami ez esetben megvolt.

A rendőrségi kimutatások szerint a 10,7 milliós Csehországban mintegy 310 ezer embernek van fegyvertartási engedélye.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »