Alapy Gáspárt, Holczhei Árpádot, Ľudovít Gallovichot, Miroslav Jaškát és Bandor Évát díjazza Komárom

Alapy Gáspárt, Holczhei Árpádot, Ľudovít Gallovichot, Miroslav Jaškát és Bandor Évát díjazza Komárom

Alapy Gáspárt, Holczhei Árpádot, Ľudovít Gallovichot, Miroslav Jaškát és Bandor Évát díjazza Komárom Vataščin Péter2024. 04. 19., p – 13:27 Komárom |

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen jóváhagyták a Pro Urbe díjakat, a díszpolgár címet és a komáromi mozicsillagot idén elnyerő személyek névsorát.

Az eddig gyakorlathoz képest idén két újítást is bevezettek a városi díjakkal kapcsolatban. Andruskó Imre (Magyar Szövetség) javaslatára egyrészt bővült a Pro Urbe díj statútuma, amely szerint már in memoriam is kioszthatják azt. Első ízben Alapy Gáspár munkásságát és áldozatvállalását ismerte el ilyen módon a képviselő-testület. Andruskó a felterjesztéséhez fűzött magyarázat során emlékeztetett, Alapy polgármesterként 80 éve ugyan nem tudta megakadályozni a gettósítást és a deportálást, viszont 1944 őszén lemondott, majd a nyilasok letartóztatták és elhurcolták, s vagy a haláltáborban, vagy az odafelé vezető úton vesztette életét. Kérésére egyúttal egy percnyi néma felállással tisztelegtek a 1944-ben meggyilkolt 2100 komáromi zsidó emléke előtt a képviselők.

Keszegh Béla (független) polgármester is méltatta Alapyt. Elmondta, Dél-Komárom például akkor fejlődött a legkomolyabb módon, amikor ő vezette a várost. Emellett mindegyik polgármestersége során „nagyon jó gazda“ volt, aki szívesen tartotta a kapcsolatot a hétköznapi emberekkel is.

Hírdetés

A képviselők megszavazták a Pro Urbe díj további két új kitüntetettjét is. Ők Holczhei Árpád, a Selye János Gimnázium volt biológiatanára, ill. Ľudovít Gallovich, a Dunaj együttes korábbi művészeti vezetője és koreográfusa.

A díszpolgári címet idén Miroslav Jaška, a komáromi kórház igazgatója kapja. Keszegh Béla kifejtette, mindannyiuk nagy örömére szolgál, hogy a korábban sokáig elhanyagolt kórházban sorra zajlanak a fejlesztések. Ezek sok személy és intézmény munkáját dicsérik, a „mozgatórugójuk“ viszont az igazgató. Jaška szerinte a címmel a további fejlesztésekhez kaphat egy visszaigazolást, ill. biztatást.

A Pro Urbe díjat, ill. a díszpolgári címet a Tiszti Pavilon dísztermében jövő héten, április 26-án fogják átnyújtani a két Komárom közös ünnepi testületi ülésén.

Eldőlt az is, hogy idén első ízben fog csillagot kapni a Tatra Mozi mozi előtt egy színésznő. A képviselő-testület jóváhagyta Bandor Éva jelölését az elismerésre. Keszegh Béla felhívta a figyelmet a színművész érdemeire, külön kiemelve többek közt, hogy a 2015-ös évi pekingi filmfesztiválon megkapta a legjobb női mellékszereplő díját. A csillagot április 29-én (hétfőn) 17 órától leleplezik le a mozi előtt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »