Alakítsd Te a történelmet! Rendhagyó verseny középiskolásoknak

Alakítsd Te a történelmet! Rendhagyó verseny középiskolásoknak

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Case Solvers közös rendezésében, valamint az MVM Zrt. kiemelt támogatásával kilencedik alkalommal rendezték meg márciusban az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyt (OKPV).

Az OKPV egy olyan rendhagyó, a Kárpát-medencei középiskolások számára életre hívott verseny, amelynek a fókuszában egy-egy történelmi esemény problémaközpontú feldolgozása áll. A játék homlokterében alapvetően nem a lexikális tudás, hanem a problémamegoldási képesség áll, amely híres történelmi szituációk újragondolásával valósul meg.

A nem mindennapi verseny célja a diákok számára az esetmegoldási módszertan átadása, a kritikus gondolkodás és a kooperatív, csapatban való együttműködés fejlesztése.

A versenyre jelentkező három fős csapatok különböző történelmi alakok, hadvezérek és államférfiak bőrébe bújva a kapott feladatok segítségével tökélyre fejleszthetik meglévő képességeiket az online fordulókon, a személyes prezentációkon és a szakmai visszajelzéseken keresztül.

Az OKPV egyik sajátossága, hogy mind a szervezését, mind a lebonyolítását lelkes egyetemisták végzik a Mathias Corvinus Collegium és a Case Solvers szakmai iránymutatásai alapján. A Collegium immár 1996 óta működteti speciális képzési intézményét a Magyarországon tanuló egyetemisták és középiskolások kiegészítő oktatása céljából.

Hírdetés

Az egyetemistákból és pályakezdőkből álló Case Solvers csapata a céltudatos és motivált problémamegoldók képzésére helyezi működésének fókuszát. Évek óta tart esettanulmányokkal kapcsolatos versenyeket és tréningeket, tevékenységük már 27 országba eljutott az elmúlt évek során.

Az OKPV idei versenykiírása a középiskolások 9-13. évfolyamos diákjait szólította meg. A regisztrációt követően a játékra nevezett csapatok januárban egy héten keresztül online tréning formájában, oktató videók segítségével készülhettek fel a megmérettetésre. Az I. és II. online fordulóban a diákoknak internetes felületen kellett megoldani egy történelmi esettanulmányt, ezt követően a nyolc helyszínen megrendezett regionális döntőben egy újabb probléma megoldása várt a fiatalokra, amelynek megoldását ekkor már egy szakmai zsűri előtt kellett reprezentálni. Minden régióból négy csapat jutott tovább az országos döntőbe.

 

 

A március 26-27-én megrendezésre kerülő országos döntőben a regionális döntőhöz hasonlóan szintén egy valódi történelmi szituációra épülő probléma megoldását kellett prezentálnia a csapatoknak. A verseny végső győztesének tagjai egy négy napos római utazást nyertek, de a második és harmadik helyezést elérő csapatok is értékes nyereményekkel gazdagodtak.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »