Akadozó gazdaságmentés – több hónapot csúsznak az idegenforgalmi támogatások

Akadozó gazdaságmentés – több hónapot csúsznak az idegenforgalmi támogatások

A járvány ellen korlátozásokkal tudtunk küzdeni, amelyek természetesen hatással vannak a gazdaságra, elsősorban azokra az ágazatokra, ahol feltételezhető volt a sűrű kontaktusok kialakulásának veszélye. Elmondható, hogy míg az ipar viszonylag kisebb veszteséggel tudott túllépni a második hullámon, addig ennek legnagyobb vesztese az idegenforgalom és a vendéglátóipar lett. Létezik támogatási séma megsegítésükre, de igencsak csikorogva működik.

A támogatásokat az állam igyekszik a végső kedvezményezetthez egyenesen eljuttatni. A bértámogatásokat az alkalmazottaknak, a bérleti díjakra vonatkozó támogatások az ingatlantulajdonoshoz jutnak.

A közlekedési minisztérium által kezelt idegenforgalmi ágazat veszteségeit kompenzáló támogatás már egyenesen a vállalkozóknál landolhatna, akár az előző évi forgalom tíz százaléka.

Legalábbis így hirdették meg tavaly októberben, amit hivatalosan csak decemberben tudtak elindítani, hogy további két hónap múltával kevesebb, mint 1500 vállalat kaphasson támogatást.

A minisztérium bár vállalta, hogy a támogatást már 60 nap múltával folyósítani tudja, de számos cég jelenleg még csak azt sem tudja miképp is áll a kérvénye. Sokan arra sem kaptak választ, hogy egyáltalán jóváhagyták-e számukra a támogatást. Sokan csak most jutnak ahhoz a támogatáshoz, amit még áprilisban igényeltek, és nem igazán ígérik, hogy ezt a folyamatot felgyorsítanák.

Az októberi bejelentéskor még azt ígérték, hogy az idegenforgalmi ágazatot még november és december folyamán jelentős forrásokkal fogják támogatni. A cél az, hogy az ágazatban meg tudják tartani az alkalmazottjaikat.

Hírdetés

A rendszer hosszadalmas, hiszen a tárca hatvan napos folyósítási terminust vállalt, és ha valamilyen hiba van a beadványban, akkor ez az idő további 35 nappal meghosszabbodik. A jelen helyzet szerint az 5 400 kérvényből 1500 elbírálását még el sem kezdték. Ezek a vállalkozók könnyen lehet, csak június közepére várhatják a támogatás folyósítását.

A támogatások folyósításának lassúsága miatt nem teljesült tehát a fő cél, és komoly elbocsátások voltak az ágazatban.

A tárca, pedig nem kíván gyorsítani, inkább azt ajánlja a vállalkozóknak, hogy figyelmesebben tanulmányozzák a támogatás feltételeit, hogy zökkenőmentesen tudja elbírálni a beadványokat.

A tárca, mint minden állami hivatal takarózik a jogszabályok betartásával, a közpénzek transzparens elköltésével, és hát nem engedhetik meg, hogy olyanok is igényelhessenek, akik arra nem jogosultak. Azért, hogy a folyósítások határidejét lecsökkentsék negyven napra, még húsz embert is alkalmaztak brigádmunkára. Az elbírálást az is hátráltatja, hogy több minisztériumi hivatalnok a járvány miatt karanténba kényszerült, ezért a decemberben beadott kérvényekből mintegy száz lóg a levegőben. A minisztérium szerint ezeket a kérvényeket nem lehet elbírálni interneten keresztül, sem átadni más hivatalnoknak.

A fent leírtak ellenére a miniszter elégedett az eddig folyósított összeg nagyságával.

Februárban indítanák az új kiírást a második hullám károsultjai részére, miközben jelenleg még csak azoknál a kérvényeknél tartanak, amelyek a tavalyi áprilistól októberig tartó időszakra vonatkoztak. A jó hír viszont az, hogy a minisztérium felkészült arra, hogy az igények alapján emelhesse a keretösszeget.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »