A zöldségdoboz kincsei – mit készítsek a padlizsánból?

A zöldségdoboz kincsei – mit készítsek a padlizsánból?

Sancho Panza, Vajdasági fehér és a Big Green – amikor nemrég egy másik cikk miatt a sződi Terápiás Kertben jártam, szembesültem vele, hogy a már eleve különleges színű és formájú padlizsán mennyi féle lehet: ilyen lila, olyan lila, cirmos vagy teljesen fehér, sőt, első ránézésre tökéletesen éretlennek tűnő, mégis isteni finom zöld verzió is létezik. Szilágyi Kriszta közösségi gazdát ott helyben kifaggattam ezekről a mesés variációkról, és arról is, mi készíthető ebből a nyár végi, ősz eleji zöldségből a padlizsánkrémen túl.

“Ez azért kellett, mert nagyon lila”

A padlizsánról általában a lila, gömbölyded vagy tojás alakú zöldség jut eszünkbe, amit leginkább padlizsánkrém formájában fogyasztunk. Így nyár végén, ősz elején gyakran megtalálhatjuk a piacokon és a közösségi gazdaságok heti zöldségdobozaiban is. Ha már kipipáltuk a közismert padlizsánkrémet, némi fejtörést okozhat, mi mást kezdhetünk vele.

Évek óta tagja vagyok közösségi gazdaságoknak, azaz heti rendszerességgel kapok különféle szezonális zöldséget – mindig mást, épp ami érik. Így aztán elég sok zöldséget fogyasztok, és azt gondolnám magamról, jól is ismerem őket, de Krisztánál a kertben barangolva még engem is meglepett, hogy a tipikus lila tojásalakú padlizsán mennyi más színt és formát is ölthet.

Szerencsére Szilágyi Kriszta, a Terápiás Kert közösségi gazdája lelkes padlizsántermesztő, ezért nem kellett kétszer mondanom, lelkesen kapott az érdeklődésemen, és mondhatni fejest ugrottunk a padlizsánok világába.

Ő több fajtát is termeszt és mivel épp szezonja van, ottjártunkkor lencsevégre is kaphattuk ezeket. A lenti kép kizárólag érett, fogyasztásra alkalmas padlizsánokat tartalmaz, amikett ott frissiben szedtünk. Mikor arról kérdeztem, melyik a kedvence, Kriszta elmosolyodik: mindegyiket szereti, ízre hasonlítanak, a vajdasági fehéret talán egy picivel krémesebbnek érzi a többinél.

A Terápiás Kert közösségi gazdaságként működik, ami azt jelenti, hogy a vásárlók egy évre szerződnek le velük. A vásárlói elköteleződésért cserébe ők – szerződéstől függően – heti, kétheti rendszerességgel látják el a vevőket – azaz a közösségi gazdaság tagjait – friss, szezonális zöldséggel, amíg a szezon tart. Kriszta és férje, Attila ebben az évben 39 váci és gödi családnak szállít zöldséget. Már hetek óta érkezik padlizsán a családokhoz a zöldségdobozban, és még pár hétig várható is.

Lássuk őket közelebbről

Balról jobbra, a felső sorral kezdve mutatom be őket egyenként:

tojás alakú és lilacirmos – Ez a Matrosik fajta, Kriszta idén szerezte, mert szeretett volna egy szép csíkos fajtát.egészen sötét lila és hosszúkás – Ez már saját magfogásból van, nagyon bőtermő fajta.gömbölydedebb, világosabb lila, zöldes beütésekkel – Kriszta ezt a Magháztól szerezte, a neve Benary’s Blaukönigin. Ez egy rövidebb tenyészidejű korai fajta, palántaként is jól bírja a gyűrődést.zöld tojás alakú – Big Green a fajta neve, és „azért kellett mert zöld, és meghökkentő, meg szerintem szép is” -mesélte Kriszta.

majd balról jobbra az alsó sorban haladva:

gömb alakú, fehér alapon lilás – Rosa Bianca, ezt us a Magháztól szerezte Kriszta, ez egy fehér húsú, olsz fajta.fehér kisebb méretű – Vajdasági fehér, ez egy vajdasági tájfajta, bőtermő és jól tűri a szabadföldi termesztést is.gömb alakú, sötétlila – Sancho Panza „hát ez azért kellett, mert nagyon lila” – meséli nevetve Kriszta.Padlizsán termesztése kezdő kertészeknek

Hírdetés

Kriszta kezdő kertészeknek is ajánlja a padlizsán termesztést, szerinte már az első évben lehet vele sikereket elérni. Amire fontos odafigyelni:

hogy jó helyre kerüljön, napra és ne árnyékba,fontos a tápanyagdús talaj, és a tápanyagutánpótlás,a burgonyabogár nagyon szereti, azzal vigyázni kell!

Tippek, ha sok a padlizsánHa sok a padlizsán és nem tudod egyszerre feldolgozni, tedd el padlizsánkrémnek.Ha nincs annyi idő, akkor egyszerűen szurkáld meg az egész padlizsán hústűvel vagy villával, és süsd meg a sütőben egészben. Kb. egy óra kell neki 180-200 fokon, utána kapard ki a héjjából, és fagyaszd le a húsát. Ezt bármikor előveheted, és készíthetsz belőle padlizsánkrémet.

Két padlizsán recept a gazdától 

Én a sokszínűségen felbuzdulva valami újra és különlegesebbre vágytam, és Krisztától kaptam is két szuper receptet. Az Édes-savanyú padlizsán egy egyszerűen elkészíthető, kicsit fűszeresebb fogás, tökéletes ebéd vagy vacsora lehet, míg a Mézes padlizsán dzsem édesebb, fűszeresebb, kicsit a karácsonyt idézi, és kiváló pirítósra vagy vajas kenyérre kenve.

Édes-savanyú padlizsán

Hozzávalók (4 személyre)

2 padlizsán (kb. 800 g)2 sárgarépa (kb. 200 g)1 fej vöröshagyma (80-100 g)200 g passzírozott paradicsom50 g arany mazsola3 ek. friss, apróra vágott bazsalikom1 ek. balzsamecetolívaolaj, só, bors120 g barnarizs

Elkészítés

Mosd meg a padlizsánt, vágd le a két végét, kockázd fel. Sózd be és tedd félre.Hámozd meg és aprítsd fel a répát és a hagymát.Egy szitában öblítsd le a padlizsánkockákat a csap alatt, csöpögtesd le. 1-1. ek olívaolajon részletekben süsd át őket forró serpenyőben. Majd tedd félre egy tálba.Közben mosd meg és tedd fel főni a rizst.A serpenyőben egy kevés olívaolajon párold arany színűre a répát és a hagymát. Add hozzá a paradicsomszószt, a sót, borsot, bazsalikomot és főzd 5-10 percig.Húzd félre középen kicsit a mártást, és öntsd bele a balzsamecetet, hagyd kicsit karamellizálódni, majd keverd össze a mártást.Kavard bele a padlizsánkockákat és a mazsolát, melegítsd össze. Majd tálald rizzsel.

Mézes padlizsán dzsem

Hozzávalók

1 kg padlizsán30 dkg cukor0,5 l víz30 dkg méz1 kk. őrölt koriander1 csapott tk. só

Elkészítés

Süsd meg a padlizsánt roston vagy a sütőben (kb. 180-200 fokon, 1 órát).Főzz a cukorból és vízből szirupot, 10 percig hagy rotyogni, aztán kis lángon folytasd, amíg elkészül.Tedd bele a szirupba a megsült padlizsán kikanalazott belét (ha levet ereszt azt öntsd le), majd főzd 20-25 percig.Ekkor tedd bele a mézet, a sót és a koriandert majd 10 percig még rotyogtasd csendesen.Mérd ki kis befőttesüvegekbe és száraz dunsztban dunsztold ki.

Kriszta tippje:

Ha szeretnél kísérletezni, rakhatsz bele gyömbért, citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat, kardamomot, vagy akár almát, narancsot vagy diót. Ha a cukormennyiséget szeretnéd csökkenteni, a szirupot főzheted a mézből, és utána már nem kell bele több méz vagy a cukor.

A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók.

Ez a poszt A zöldségdoboz kincsei – mit készítsek a padlizsánból? először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »