A WHO szerint maradjunk megfontoltak az ünnepek alatt is, hogy 2022-ben leszámolhassunk a járvánnyal

A WHO szerint maradjunk megfontoltak az ünnepek alatt is, hogy 2022-ben leszámolhassunk a járvánnyal

A szervezők bejelentették, hogy jövő januárban elmarad a davosi Világgazdasági Fórum az Omikron-variáns terjedése miatt. A brit kormány és a hatóságok teljes készenlétben állnak, bár konkrét szigorításokat az ünnepek közeledtével még nem akarnak meghozni, Boris Johnson brit kormányfő szerint folyamatosan figyelik a járványhelyzet alakulását. A világ kétségkívül Omikron-lázban ég. Sokan a tavalyi események megismétlődésétől tartanak, másik a vakcinák hatékonysága miatt aggódnak. Az Egészségügyi Világszervezet főtitkára, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz felszólította a világot, hogy hozzák meg a szükséges áldozatot, hogy a jövő év legyen a COVID-19 pandémia utolsó esztendője – és ezért mindenki maradjon otthon, és az ünnepek alkalmával inkább ne látogassa meg rokonait, barátait.

“A 2022-nek kell lennie annak az esztendőnek, amikor leszámolunk a pandémiával”

jelentette ki Tedrosz. A közelgő ünnepek és ünneplések margójára megjegyezte, megérti, hogy mindenki a családjával és a barátaival akarja tölteni az év végét, de ahhoz, hogy az életünk visszatérhessen a normális kerékvágásba, elsősorban védenünk kell magunkat, hiszen a fertőzések esetszáma a gyorsan terjedő Omikron-variáns miatt egyre magasabb. 

Kijelentette, hogy jobb lenne a tervezett ünnepségeket törölni, hogy később ne kelljen megbánni azok megtartását.

A WHO aggodalmai nem alaptalanok. Sok a bizonytalanság az Omikron-variáns miatt, vannak bíztató tulajdonságai, de sajnos vannak komoly negatívumai is. Az egyik kulcskérdés, hogy milyen a viszony a vírus két tulajdonsága, a terjedési sebessége és a súlyos fertőzés okozása között. Az Omikron-variánsról jelenleg csak sejtik, hogy kevesebb súlyos esetet okoz, ám a nagy kérdés az, hogy mennyivel kevesebbet. Mivel sokkal gyorsabban terjed, adott idő alatt több embert fertőz meg.

Rákészülés a valódi hullámra

Az Omikron terjedésének hírére (cikkünk írásakor már legalább 90 országban igazolták jelenlétét szerte a világon) Európában utazási korlátozások egész sorát rendelték el, szigorítottak a társadalmi távolságtartási szabályokon. Ezek kétségkívül rontották a gazdasági növekedés és kilábalás kilátásait, és újabb állami dotációs kényszert indíthatnak el.

Ezek az intézkedések nem annyira szigorúak, mint a járvány korábbi hullámai idején, mégis, épp akkor kapja oldalba Európát az Omikron, amikor gazdasága ezer sebből vérzik az energiaválság, az ellátási láncok és logisztikai problémák valamint a szakképzett munkaerőhiány miatt. A Stratfor elemzése szerint épp a fenti körülmények miatt az enyhe intézkedések következményei is lehetnek olyan súlyosak, mint a korábbi lezárások idején. Ennek ellenére az országok igyekeznek a kisebbik rosszat választani.

Olaszország december 14-én jelentette be, hogy a beutazóknak kötelező negatív PCR tesztet kell felmutatniuk, még akkor is, ha már felvettek két adag oltást. Görögország ugyanígy döntött egy nappal később. A dolog pikantériája, hogy mindkét döntés egyébként ellentétes a hivatalos uniós megállapodással, amely elvileg szavatolja az uniós polgároknak a szabad utazást a schengeni határokon belül oltási igazolás ellenében. Az olaszokon és görögökön kívül azonban második is léptek.

Hírdetés

Franciaország december 16-ától nem engedélyes semmilyen nem “létefontosságúnak” ítélt utazást az Egyesült Királyságba és az Egyesült Királyságból, méghozzá épp az Omikron-esetek brit előfordulásának felgyorsulása miatt.

Hazavágják az idegenforgalmat és szolgáltatóipart

A legtöbb európai ország egyelőre a beoltatlanokra hárítja a korlátozások javát, kvázi kényszerítve őket az oltás felvételére. Ám ha az Omikron tényleg olyan gyorsan terjed, mint sejtik a szakértők, akkor hamarosan általános korlátozásokat is bevezetnek, vakcinázottságtól függetlenül. Ausztria és Hollandia már lezárta magát részlegesen, és más országok is hasonlóan radikális lépéseket fontolgatnak.

Nyilvánvaló, hogy ezek a döntések hazavágják az egyébként is brutális válságba süllyedő idegenforgalmi ágazatot és a szolgáltatóipart. Ám nem véletlen, hogy ennek ellenére az európai kormányok meghozzák ezeket a döntéseket.

A szigorúbb utazási és mobilitási korlátozásokkal a “nem létfontosságú” gazdasági tevékenységeket (turizmus, légiforgalom, szolgáltatások egy része) sújtják, nem a stratégiailag sokkal fontosabb fuvarozást, kereskedelmet, termelés-gyártást. Mindezt annak érdekében, hogy csökkentsék az eléggé megviselt ellátási láncokra nehezedő nyomást, és javítsák a gyengélkedő exportmutatókat. És ehhez a stratégiához ragaszkodni is fognak a döntéshozók, ha elkerülhetik vele a tavalyi év súlyos gazdasági mélyvölgyét.

A kiszámíthatatlanság éve lesz 2022

Az egy más kérdés, hogy az elégedetlenkedők tömege okán népszerűségüket féltő kormányok nem más kormányokkal összehangolva hozzák meg ezeket a döntéseket, sőt, ahogy Szlovákiában is történik, követhetetlen, folyamatosan változó intézkedések hullámát vezetik be. Ennek egyetlen lényeges következménye van: a polgárok és a gazdasági szereplők is totális bizonytalanságban és kiszámíthatatlanságban futnak neki a 2022-es esztendőnek.

Beszédes, hogy az Eurozóna hangulatindexe, amely a vállalkozások és háztartások gazdaságba vetett bizalmát méri, novemberben új negatív rekordot döntött.

A gazdasági kilátások nem túl fényesek. Az európai országok zöme 2022-ben jelentős javulásra számított, most, ha nem is vörös számokra számítanak, azért visszavágták pozitív várakozásaik mértékét. A jövő év első negyedében várhatóan újabb országos zárlatokra lehet majd számítani az Omikron miatt. Jönnek az ünnepek, rengetegen térnek haza külföldről, és rengetegen látogatják majd meg a rokonokat, barátokat. Az esetszámok tehát nagy valószínűséggel el fognak szállni.

Ezzel párhuzamosan nőni fog a nyomás az államháztartáson, hogy biztosítson adókedvezményeket, bértámogatási programokat és olcsó hiteleket a koronaválság enyhítése céljából.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »