A virágkertész keveset pihen

A virágkertész keveset pihen

A virág a legbájosabb dolog, amit Isten valaha is teremtett, és aminek elfelejtett lelket adni – írta a 19. században Henry Ward Beecher amerikai prédikátor. A virág tényleg olyan csoda, amellyel egy életen át gyönyörűség foglalkozni. Pedig ez a törékeny szépség nagyon sok munkát ad a kertésznek.

Így van ezzel Gulyás Gábor nagykövesdi kertészmérnök is, akit azért látogattunk meg, hogy a nagybani virágtermesztés szépségeiről és buktatóiról, a mögötte lévő töméntelen munkáról kérdezzük.

Látva ezt a hatalmas fóliasátrat, talán nem tévedek, ha azt mondom, aki a virágokkal vállalkozás szintjén szeretne foglalkozni, annak az induláskor mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Tulajdonképpen belenőttem ebbe a világba, hiszen a  szüleim mintegy harmincöt éve karfiol- és káposztatermesztéssel kezdték a kertészkedést. Menet közben anyukám a petúniával is megpróbálkozott, aztán idővel a zöldséget teljesen felváltották a virá-gok. Az itt látható fóliasátor 2015-ben került hozzánk Kolozsvárról, mert az előzőt elöntötte és tönkretette a belvíz. Maga az 500 négyzetméteres sátor 16 500 euróba került, de van ennél két kisebb is.

Összesen 650 négyzetméteren folyik a kertészkedés. Emellett minden évben meg kell vennünk a tőzeget, a mintegy 50 ezer cserepet, a dugványokat, a magvakat, és hát a hónapokon át tartó fűtés sem olcsó mulatság.

A nagy kazánban december közepétől áprilisig éjjel-nappal fűtünk, háromóránként kell megpakolni. Beosztottuk egymás között, ki mikor kerül sorra. Ha valaki egyszer is elfelejtené a feladatát, minden tönkremenne.

Hogyan néz ki egy év a fóliában?

Az új szezon december 10-én veszi kezdetét, ekkor kezdjük palántázni a cseppecskevirágot és a fuksziát. A palánták Magyarországról érkeznek egy csallóközi forgalmazó révén, akitől a cserepet és a tőzeget is vásároljuk. Az apró palánták a párásítást is igénylik. December 20-a táján a gazánia, a muskátli, a gloxínia vetése kezdődik, majd január első napjaiban a begóniafélék kerülnek sorra. Január második hetében a balkonvirágok dugványozása következik: a muskátli, a futópetúnia, a futóbegónia, a lobélia, a dánia, a nebáncsvirágfélék. Ilyenkor Magyarországról 5000 dugvány érkezik. Ekkorra már annyi virágunk van, hogy reggel 8 órától akár este hat óráig is dolgozunk.

A virágokat naponta kell locsolni. Mivel értékesítéssel helyben nem foglalkozunk, a megrendelőhöz történő szállítást is nekünk kell lebonyolítani.

Akkor nem sok szabadnapja marad.

Csúcsidőszakban heti hat napon vagyok úton. Hazaérkezés után kezdődik a másnapi áru előkészítése.

Hírdetés

Az igazán pörgős szezon áprilistól június közepéig tart.

Ezután az üvegházban már csak a krizantémok maradnak, dugványaik már most is láthatók a sejttálcákban. Ezek június végén kerülnek a cserepekbe, szeptemberben még le kell tördelni őket, majd október 10-e táján kezdődik az értékesítésük. A vevők számára halottak napjáig érdekesek. Ha elkelnek, elégedettek lehetünk, ha nem, mehetnek a szemétdombra.

A tavalyi halottak napja nagy veszteség lehetett.

Mivel tilos volt a temetőlátogatás, nagyon sok virágunk megmaradt. Sajnos, kénytelenek voltunk kidobni őket. Egyébként ez a virág az egyik nagy kedvencem, a diplomamunkámat is az aeropóniás krizantém termesztéséből írtam.

Mint mondja, beleszületett a növénytermesztésbe, de arról még nem szólt, hogy ezt is tanulta.

Valóban, itthon mezőgazdasági szakközépiskolát végeztem, majd a Kecskeméti Főiskola dísznövény szakirányán tanultam. A hároméves képzést követően a mesterképzést a Corvinus Egyetemen fejeztem be kitüntetéssel.

Mely virágok a legkelendőbbek mostanában?

Legnagyobb a kereslet az állómuskátli, a begóniafélék, a futómuskátli, a jegecske és a törpedália iránt. Ezek közül a muskátli igényli a legtöbb törődést, nagy a helyigénye, és a kártevők is szívesen megtelepednek rajta. Naponta át kell néznünk minden növényt, hogy időben tudjunk reagálni, ha baj van.

Azért stresszes ez a munka, mert  nagy felelősség nyomja a vállunkat, hiszen a betegségek óriási kárt tudnak okozni. Jó szem és tapasztalat nélkül ez nehezen menne.

Mekkora a konkurencia a kertészetek között?

Vidékünkön legalább öt helyen foglalkoznak növénytermesztéssel, többek között Nagykövesden is. De a legnagyobb konkurenciának a lengyel kertészeteket tartom, a hazai viszont-eladók elsősorban tőlük hozzák az áruikat. Be kell vallani, a lengyelek is jó munkát végeznek, minőségi árut küldenek a piacra. Egyébként nálunk egyre kevesebb fiatal foglalkozik kertészettel.

Végezetül árulja el, miért kötelezte el magát a virágok mellett?

Aki virágot ad vagy kap ajándékba, azt már maga a látvány is örömmel tölti el. Örömet szerzünk vele az embereknek. Ráadásul változatos munka, hiszen mintegy 60 növényfajta fordul meg a kezünk között évente. Márpedig a változatosság gyönyörködtet. És akkor még a színek kavalkádjáról nem is szóltam. 

Megjelent a Magyar7 2021/23. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »