A világjárvány idején megnőtt a virtuális zaklatás mértéke

A közvetlen zaklatás a járvány idején csökkent, mivel a gyerekek személyesen nem találkoztak. A valóságban azonban a zaklatások mértéke nem csökkent, csak átköltözött a virtuális térbe. Jelentette ki Peter Lengyel, a zaklatás és az internetes zaklatás megelőzésével foglalkozó szakértő.

„Az időszak negatívuma az volt, hogy a gyerekek személyes kapcsolat nélkül maradtak, egyszeriben teljesen csak a virtuális térre voltak utalva, ami azt eredményezte, hogy csak a valóság egy „szeletében” lássanak másokat” – tette hozzá. Sok csalódott gyerek így a szexuális ragadozók könnyű prédájává vált, mondta hozzáfűzve, több gyerek vált az grooming és a lesvadászok áldozatává, akik a kibertérben barangolnak.

Lengyel szerint változás következett be a szülők éberségében is, akik hirtelen nem küldték el a gyermekeiket a monitoroktól, hanem ellenkezőleg, elfogadták az internetezéssel töltött időt,  és nem is ellenőrizték a gyerekeiket annyira.

Az egzisztenciális félelem és a szeretteik féltése sok gyerekben olyan mértékben elmélyült, hogy agresszívvé vált. „Vagy olyan mértékben bezárkóztak, elszigetelték magukat, hogy könnyen a potenciális zaklatás vagy agresszor áldozataivá válhattak” – magyarázta a szakember.

Hírdetés

Ezzel párhuzamosan a társadalom is sokkal polarizáltabbá vált a járvány idején.

A gyerekek maszkot viselőkre és maszk nélküliekre osztódtak, oltottakra és oltatlanokra, felelősségteljesekre és felelőtlenekre”

– mondja a szakember. Az erősen polarizáló témák esetében a szakember szerint veszélyes, ha egy bizonyos ponton tolerálják az agresszív viselkedést, amikor valaki azt gondolja, hogy az jó. „Normális körülmények között senkit sem érdekelt, hogy ki van beoltva influenza ellen, de a járvány idején sok gyerek számára kizáró ok volt az oltás elmaradása” – tette hozzá Lengyel.

Pozitívum viszont szerinte, hogy a járvány idején a szülők és a nagyszülők is kénytelenek voltak technológiákhoz,

közösségi hálókhoz folyamodni, amit addig elkerültek, így az online térről való beszélgetés a gyerekekkel is teret kapott a családok életében” – emelte ki a szakember.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »