Pellegrini: A politikai pártok kerekasztalának létrehozására láthatóan még nem érett meg az idő

Pellegrini: A politikai pártok kerekasztalának létrehozására láthatóan még nem érett meg az idő

Peter Pellegrini (HLAS) megválasztott államfő, a második legerősebb kormánypárt volt elnöke vasárnap délelőtti videós bejelentkezésében arról beszélt, hogy „láthatóan még nem érett meg az idő a politikai pártok kerekasztalának összehívására”.

A kezdeményezést eredetileg ő és Zuzana Čaputová leköszönő államfő vetette fel, ám a kormányoldal pénteken egyértelművé tette, hogy a helyzet ilyen rendezésére csak azután van lehetőség, hogy az ellenzék és az ellenzéki sajtó tudotosítja, hogy az általuk alkalmazott retorika (is) hozzájárult a Robert Fico (Smer) kormányfő elleni merénylethez.

„A demokratikusan választott, legitim kormány miniszterelnöke elleni merénylet után Szlovákia sebesült országgá vált. Mindannyian tetteinkkel döntünk arról, hogy ezeket a sebeket begyógyítsuk, vagy épp ellenkezőleg, újabbak okozunk.”

mondta Pellegirni. Azzal folytatta, hogy a merénylet napján azonnal hazatért külföldről, és meglátogatta Robert Ficot a kórházban, ezzel támogatva őt a mielőbbi felgyógyulásban.

„Meglátogattam az államfőt is, hogy mint a távozó és hivatalba lépő államfők közösen elítéljük ezt a bűncselekményt, amely egyúttal súlyos támadás demokráciánk ellen. Megpróbáltuk egy asztalhoz ültetni az összes parlamenti politikai párt vezetőjét, azzal a céllal, hogy megállapodásra jussunk a tisztességes politikai verseny alapszabályaival kapcsolatban, hogy mértéktartásra és mértékletességre szólítsuk fel a választóinkat a megbékélés érdekében és egyúttal közösen elítélni ezt a szörnyű tettet”

mondta.

„Az utóbbi napok eseményei és egyes sajtótájékoztatók azt mutatják, hogy egyes politikai vezetők egyszerűen nem képesek az alapvető önreflexióra, még egy ilyen hatalmas tragédiát követően sem. Mintha nem értették volna meg, hogy épp az ő eddigi lépéseik, kijelentéseik és gusztustalan támadásaik vezettek a társadalomban eluralkodó feszültséghez. Nagyon sajnálom, de nyíltan ki kell mondanom, hogy a kerekasztal találkozóra minden politikai párt vezetőjének részvételével egyelőre még nem érett meg az idő”

Hírdetés

fogalmazott Pellegrini.

Hozzátette, hogy a társadalom megbékélése a viszont nem azon személyek döntésein múlik csak, akik a gyűlületkeltés útját választották a politikában. Úgy véli, hogy a megbékélés igényes feladat, és nem sprint, hanem maratoni verseny a cél elérése.

Kijelentette, hogy továbbra is apellálni fog a politikusokra, közéleti személyiségekre, NGO-kra és a sajtóra, hogy ténykedésük során vegyék figyelembe felelősségüket az emberek és az ország irányába.

Elismerte, hogy az indulatok elszabadultak, és ezért felszólította a lakosságot is, hogy igyekezzenek tiszteletben tartani a mások véleményét, politikai véleményét.

„Ha az adott vélemény nem tetszik, ne az azt képviselő személy ellen szítsanak gyűlöletet”

mondta.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »