A végső kétségbeesés viszi utcára az egyetemi közösséget holnap

A végső kétségbeesés viszi utcára az egyetemi közösséget holnap

Nem csitulnak a kedélyek a felsőoktatási törvény módosító javaslata körül. Az Oktatásügyi, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium törvénytervezetének célja a felsőoktatás megreformálása – az ígéretek ellenére továbbra is párbeszéd nélkül. A többszörösen módosított törvény beterjesztett módosító javaslatának véleményezése a napokban lezárult. A felsőoktatási intézmények végső kétségbeesésükben elmentek a határig: holnap, november 16-án a pozsonyi Šafárik térre tiltakozó felvonulást terveznek.

„Ezek már segélykiáltó akciók, nemhogy feszült, de annál sokkal komolyabb a helyzet” – ezt már a Selye János Egyetem (SJE), az egyetlen, önálló jogalanyisággal rendelkező, magyarul oktató szlovákiai felsőoktatási közintézmény akadémiai szenátusának elnöke, Puskás Andrea nyilatkozta portálunknak. Elmondta, az SJE Akadémiai Szenátusa teljes mértékben elutasítja a felsőoktatási intézményekről szóló törvény beterjesztett módosító javaslatát. „A mostani tervezetben többek között az szerepel, hogy az igazgatótanács tagjainak a felét a miniszter nevezné ki.

Olyan kompetenciák kerülnének az igazgatótanács kezébe, amelyek eddig az akadémiai szenátus kezében voltak” – sorolta a legfőbb változásokat. Véleménye szerint ez azt jelenti, hogy az aktuális minisztériumnak, illetve a mindenkori politikai hatalomnak közvetlen politikai ráhatása lenne arra, hogy egy egyetemen belül milyen szervezeti működések vannak, ki a rektor, vagy milyen a költségvetés.

„Strukturálisan építenék át az egyetemeket, megszűnnének a kari szenátusok, a dékánok pozíciója is változna. Mindezt gyorsan, elkapkodva, az egyetemekkel nem egyeztetve változtatnák meg” – húzta alá. Puskás Andrea megjegyezte, az egyetem képviselői nem a reformok szükségességét vonják kétségbe. „Szükség van a reformokra, meg kell újítani a felsőoktatást, de nem ilyen kaotikusan, kapkodva, és nem úgy, hogy növeljük a politikai behatást az egyetemi döntésekbe. Kiállunk amellett, hogy az egyetemi önkormányzati szervek jogköreit ne csorbítsák” – fogalmazott.

Mint mondta, az SJE Akadémiai Szenátusa felhívta az akadémiai közösség tagjait, hogy aláírásukkal támogassák az akadémiai önigazgatási szervek megtartása érdekében indított petíciót, amelyet a Szlovák Műszaki Egyetem, a Comenius Egyetem, a Felsőoktatási Tanács és a Felsőoktatási Diáktanács indított a Dékánok Klubja támogatásával – idáig több mint 15 ezren írták már alá.

Hangsúlyozta, országos összefogásról van szó, amelyhez az állami egyetemek körében egyre többen csatlakoznak. „Támogatjuk azt a megmozdulást, amelyet holnap 13 órára hirdettek meg a pozsonyi Šafárik térre” – tette hozzá. Nehezményezte, hogy a törvénymódosításra vonatkozó tárgyalások során a rektori konferencia delegációjának javaslatait rendre figyelmen kívül hagyták.

Hírdetés

Itt jegyezzük meg, beszédes már az is, hogy az SJE rektora, Juhász György „a szabadságért és demokráciáért vívott küzdelem napja, valamint a nemzetközi diáknap alkalmából” november 16-ára rektori szabadnapot hirdetett. Ennek valószínűsíthetően az az oka, hogy aki szeretne, részt vehessen a megmozduláson az SJE munkatársai, oktatói és hallgatói közül.

Puskás Andreát arról is kérdeztük, lát-e hasonlóságot a magyarországi és a hazai események között. Az SJE Akadémiai Szenátusának elnöke elzárkózott a véleményezéstől, vagy bárminemű párhuzam vonásától, egyre azonban felhívta a figyelmet: „Magyarországon a modellváltást költségvetési input kísérte, tehát a reformokhoz pénzt is kaptak, de akár Csehországban is”. Kiemelte, a reform szükséges, senki nem vitatja, de anyagi ráfordítás nélkül az nem megy.

Nyomatékosította, az egyetemeknek olyan képzést kell kínálniuk, ami konkurálni tud a nyugati képzéssel, de „ez nem megy, ha elvonják a pénzforrásainkat, és nem kommunikálnak az egyetemek képviseletével”.

Rámutatott, a holnapi megmozdulással már a határaikat feszegetik a békés, figyelemkeltő felvonulással. „A legfőbb cél, hogy minőségi felsőoktatási képzést biztosítsunk, és hallgatóinkat itthon tartsuk, ne menjenek el külföldre, itt kapják meg azt a minőségi képzést, amit megérdemelnek. Ez viszont úgy nem megy, hogy a járvány leple alatt gyorsított eljárásban módosítanak törvényt, úgy, hogy az egyetemek képviselőinek a hangját meg sem hallják” – vélekedett.

Mivel a felsőoktatási reform az egyetemek mellett leginkább a felsőoktatásban részt vevő hallgatókat érinti, ezért megkérdeztük Páldi Ádámot, a Hallgatói Önkormányzat elnökét, aki egyben a SJE Akadémiai Szenátus tagja, miképp vélekednek a tervezett reformokról a hallgatók. Páldi a hallgatói közösséget képviselve elmondta, a reformot szükségesnek tartják, de bírálják a minisztériumot, amiért nem tartotta be azon ígéretét, hogy mindezt az egyetemek főszerveivel egyeztetve teszik.

„A szenátusban is, és hallgatói tagként is fontosnak tartottuk nyilatkozatban kinyilvánítani, hogy támogatjuk az egyetemek autonómiájának megtartása érdekében indított petíciót és részt veszünk a pozsonyi megmozduláson, szervezetten, képviselve a Selye János Egyetemet is, hogy kiálljunk az egyetem jogaiért, a hallgatókért és az egész egyetemi közösségért Szlovákiában. Nemcsak magunkért, de az egész egyetemi hallgatói közösségért” – fűzte hozzá.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »