A végleges adatok szerint is recesszióban zárta a múlt évet a brit gazdaság

A végleges adatok szerint is technikai recesszióban zárta a múlt évet a brit gazdaság, mivel 2023 harmadik és negyedik negyedévében egyaránt csökkent a hazai össztermék (GDP). A legfrissebb idei aktivitási adatok ugyanakkor egyértelműen arra vallanak, hogy a recesszió már véget ért.

A brit statisztikai hivatal (ONS) tájékoztatása szerint a decemberrel zárult három hónapban 0,3 százalékkal csökkent a GDP-érték az előző negyedévhez képest.

A tavalyi harmadik negyedévben 0,1 százalékos GDP-visszaesést mértek Nagy-Britanniában, az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban.

A végleges adatsor mindkét negyedév esetében megegyezik a februárban ismertetett előzetes becsléssel.

A konszenzusos meghatározás szerint recesszió akkor alakul ki, ha két egymást követő negyedévben csökken a hazai össztermék, így a brit gazdaság technikai recesszióban zárta a múlt évet.

Az ONS becslése szerint 2023 egészében is mindössze 0,1 százalékkal nőtt a brit gazdaság teljesítménye a 2022-ben elért 4,3 százalékos éves növekedés után.

Hírdetés

A brit statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy – a koronavírus-járvány 2020-as gazdasági hatásait nem számolva – a tavalyi egész évi növekedés volt a leglassabb a 2009-es globális pénzügyi válság óta.

Az elmúlt évet záró recesszió után azonban az idei esztendőt már növekedéssel kezdte a brit gazdaság: januárban 0,2 százalékkal emelkedett a hazai össztermék havi összevetésben. A legutóbbi aktivitási adatok is azt valószínűsítik, hogy véget ért a brit gazdaság recessziója.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) előzetes felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 52,9 volt márciusban.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 52,9-es előzetes márciusi kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének növekedésére vall.

A kompozit adaton belül a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat márciusi aktivitási indexe 53,4 volt.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója a londoni alsóház pénzügyi bizottságának legutóbbi meghallgatásán kijelentette: egyértelmű jelek utalnak arra, hogy a brit gazdaságban 2023 második felében kialakult, történelmi visszatekintésben "nagyon csekély" mértékű recesszió már véget ért.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »