A védelmi miniszter védõmaszkja 2500 lejt ér, ugyanis ekkora bírságot kellene fizetnie szabálysértésért

A védelmi miniszter védõmaszkja 2500 lejt ér, ugyanis ekkora bírságot kellene fizetnie szabálysértésért

Vasile Dîncu védelmi miniszter a közösségi oldalán próbálta tisztázni magát a vád alól, hogy nem tartotta volna be a maszkokra vonatkozó szabályozást vasárnap egy konstancai haditengerészeti parádén.

A miniszteren – a felvételek tanúsága szerint – textilmaszk volt, holott a kormányhatározat szerint szombattól tilos ezeknek a viselése, csak egyszeri használatos egészségügyi, avagy FFPe-es maszkot szabad hordani kül- és beltéren egyaránt. A koronavírus-járvány 5. hullámának terjedése elleni egyik óvintézkedése ez volt az egészségügyi minisztériumnak, ahol Dîncu egyik párttársa, Alexandru Rafila harcol most az omikron ellen.

A szociáldemokrata egészségügyi minisztert egy televíziós műsorban szembesítették kormánybéli kollégája és párttársa megjelenésével, és kénytelen volt elismerni, hogy Dîncu a látottak alapján megsértette a szabályokat, amiért az átlagemberek akár 2500 lejes bírságot is fizethetnek.

Hírdetés

Igaz ugyan, hogy egy nappal a textilmaszkok betiltása után textilmaszkot viselt egy nyilvános eseményen, de ez nem akármilyen maszk, hanem olyan, különleges darab, amely nem áll ellentétben a hatályos előírásokkal – nyilatkozta Vasile Dîncu, miután a sajtó felkapta az ominózus fotót, és szételemezte a helyzetet.

A miniszter vasárnap Konstancán egy, a Földközi-tengeren egy uniós műveletben részt vevő hadihajó hazatérési ünnepségén vett részt, ezen pedig egy olyan textilmaszkot viselt, amelyen a román nemzeti színek is láthatók voltak.

Az eset azért volt feltűnő, mert szombaton lépett hatályba az új szigorítás, amely értelmében az utcán is kötelező a maszk viselete, de csak orvosi vagy FFP2-es maszk engedélyezett. Dîncu a Facebook-oldalán azt állította, hogy valójában orvosi maszkot viselt, amelyre rádolgozták a textilmaszkot. A miniszter azt mondja, a két maszkot az asszisztensei varrták össze, saját hatáskörben, és az ötlet is tőlük származott.

A miniszter sajnálkozik, hogy nem mutatta meg még a konstancai eseményen a maszkot az újságírónak, hogy elkerülhetők legyenek az utólagos félreértések. Ezért ígéretet tett arra, hogy a további viták megelőzése érdekében többé nem viseli az ominózus maszkot.

Ezúttal legalább megtudtuk, hogy a védelmi miniszternek van egészségügyi stábja, amely a maszkvarráshoz is ért. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »