A Vasárnapi asztalon: spanyol ételek. RECEPTEK

A Vasárnapi asztalon: spanyol ételek. RECEPTEK

Spanyolország ételei tökéletes nyári fogások. A forró, déli ország receptjeiből válogattunk most a Vasárnapi asztalra!

Gazpacho (hideg zöldségleves)
 

Hozzávalók: 6 paradicsom, 1 kígyóuborka, 2 kaliforniai paprika, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szikkadt bagett vagy zsemle, 1 ek. fehérborecet, 3 ek. olívaolaj.

Forraljunk vizet. Amíg felforr, ejtsünk bemetszéseket keresztben a paradicsom alján, dobjuk őket a forró vízbe fél percre, majd tegyük át hideg vízbe, így könnyen lehúzhatjuk a héjukat. Daraboljuk fel! A fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk. A paprikát kicsumázzuk és felszeleteljük. Összekeverjük a paradicsomot, a paprikát és az uborkát. Egy jó maroknyit félrerakunk belőle, a többit pedig megsózzuk, hozzáöntünk 3 dl vizet, majd összemixeljük. A püréhez keverjük a hagymát, a fokhagymát, a borecetet és a kristálycukrot is. Megborsozzuk, és ha szükséges, megsózzuk még egy kicsit. 2 órára a hűtőbe tesszük. A bagettet (vagy 1 db szikkadt zsemlét) felkockázzuk, és aranybarnára pirítjuk 2 evőkanál olívaolajon. A hideg levest tálkákba merjük, a félretett zöldségekkel, valamint a kenyérkockákkal gazdagítjuk, és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal. Bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.

Valenciai paella

 

Hozzávalók: 200 g csirke-, 300 g nyúlhús, 1 közepes piros kaliforniai paprika, 2 közepes paradicsom, 200 g fehérbab (konzerv), 300 g rizottórizs, 1 tk. rozmaring (friss), 1 tk. kakukkfű (friss), 0,5 g sáfrány, só ízlés szerint, 2 ek. olívaolaj.

A zöldségeket felaprítjuk, az alapléhez egy nagy lapos serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a húsokat, közben sózzuk. Ha a hús már piros kérget kapott, jön a paradicsom, a bab, a paprika. Amikor fonnyadnak a zöldségek, felöntjük kb. 1,5 l vízzel. Ebbe kerül a sáfrány, a fűszerek. Ezt a levet addig főzzük lassú tűzön, amíg legalább a felére nem csökken a mennyisége. Érdemes kisebb lángon elbugyogtatni, és nem nagy lángon elforralni 10 perc alatt. Ez 45–60 percig is eltarthat, attól függően, mekkora lángot használtunk. Most kerül bele a rizs, keverjük el, fedjük le, és lassú tűzön főzzük addig, amíg puha nem lesz. Ne kevergessük! Akkor jó, ha szó szerint van egy odasült réteg az edény alján. Ezt érdemes felkapargatni tálaláskor. Citromlével még egyénileg ízesíthető.

Tortilla de patatas (spanyol omlett)

Hírdetés

 

Hozzávalók: 1 hagyma, 3 krumpli, 5 dl olívaolaj, 6 tojás, ízlés szerint só.

Melegítsük fel az olívaolajat egy mélyebb serpenyőben. A hagymát vágjuk hajszálvékony szeletekre. A krumplit pucoljuk meg, vágjuk negyedekbe, majd kb. 3 milliméter vékony szeletekre. Bő olívaolajban 10–15 perc alatt süssük meg a zöldségeket, majd csöpögtessük le. Verjük fel a tojást pár csipet sóval, majd keverjük hozzá a zöldségeket is. Hagyjuk állni 15–20 percig. A tojásos masszát öntsük egy tapadásmentes serpenyőbe, magas fokon süssük 1 percig, majd alacsony fokon még 2–4 percig. Tegyünk a serpenyőre egy tányért, óvatosan fordítsuk meg az omlettet, majd csúsztassuk vissza a másik felével a forró serpenyőbe. Ezt a felét is süssük 3–5 percig. Ha a közepe már nem lágy, készen van. Ha folyósra szeretnénk, csökkentsük a sütési időt. Végül csúsztassuk egy tányérra, és melegen tálaljuk!

 

Empanadas de atún (tonhalas táskácskák)

 

Hozzávalók: 200 g finomliszt, 35 g vaj, 1,5 tojás, 30 ml fehérbor, só ízlés szerint. A tonhalkrémhez: 320 g tonhalkonzerv, 1 kis fej vöröshagyma, 15 db fekete olajbogyó, 2 ek. tejföl, 70 ml főzőtejszín, 1 ek. olívaolaj.

Az átszitált lisztet és a sót egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a puha vajat és szétmorzsoljuk a lisztben. Egy tojást a borral elkeverünk, és a morzsás állagú liszthez dolgozzuk. Amikor tésztává állt, lisztezett felületre tesszük, és cipóvá formáljuk, fóliába csomagoljuk. Hűtőben pihentetjük 30 percen át. Közben elkészítjük a tonhalkrémet: a felaprított vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük. A tonhalat a konzervekből tálba tesszük, majd hozzáadjuk a hagymát, a tejszínt, a tejfölt és az apróra vágott olajbogyót. Alaposan összekeverjük. A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk és 9-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A korongokra egy evőkanálnyi tonhalkrémet halmozunk, majd szélüket kissé bevizezzük, és félbehajtva a tésztát, szélüket összenyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, fél tojást felhasználva megkenegetjük az empanadasainkat. 190 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses üzemmódban) 30 perc alatt aranybarnára sülnek.

Churros (fahéjas fánkocskák)
 

Hozzávalók: 2,5 dl víz, 2 ek. barna cukor, 1 csipet só, 80 g vaj, 150 g finomliszt, 2 tojás, 1/2 tk. vaníliaaroma, 2 dl napraforgóolaj, 3 dl csokoládés puding (a mártogatáshoz). A tetejére: 50 g cukor, 2 tk. fahéj.

Egy fazékba öntsük bele a vizet, a barna cukrot, a sót és a vajat. Tegyük a tűzre. Amikor felforr, adjuk hozzá a lisztet, és addig keverjük, amíg egy nagy gömböcöt nem kapunk. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a tésztát. Adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára. Forrósítsunk olajat, és készítsük elő a fahéjas cukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat. Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra. Töltsük bele a masszát, és szépen nyomkodjuk bele a forró olajba a kb. 5–10 cm-s fánkcsíkokat. Amint megpirult, kész is. Csokipudingba márotgatva fogyasszuk!


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »