A vártnál nagyobb lett a török infláció novemberben

Törökországban az elemzők által vártnál magasabb lett a novemberi infláció, miközben a Fitch rontott az ország adósi besorolásának kilátásán, mindezek hatására pedig gyengült a líra a dollárral szemben.

Éves szinten 21,31 százalékra gyorsult a fogyasztói áremelkedés novemberben az októberi 19,89 százalékról, és meghaladta a szakértői várakozások átlagában szerepelt 20,70 százalékot.

Havi szinten a fogyasztói árak 3,51 százalékkal nőttek októberhez képest, amikor 2,39 százalékos emelkedést jegyeztek fel. Az elemzők 3 százalékos havi fogyasztói áremelkedést vártak novemberre.

A török gazdaság lendületesen nő, ami azonban gerjeszti az inflációt. Az infláció várhatóan tovább emelkedik a következő hónapokban, a jegybank ugyanis kitart a gazdaságélénkítő kamatcsökkentő monetáris politikája mellett.

Az utóbbi több mint négy évben, 2017 februárja óta szinte minden hónapban kétszámjegyű volt az éves összevetésű infláció Törökországban.
A jegybank hivatalos inflációs célja 5 százalék.

Szeptember óta a jegybank már 400 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot, ami jelenleg 15 százalékon áll. A török jegybank monetáris irányvonala gyorsítja a líra gyengülését a főbb devizákkal szemben. Tayyip Erdogan török elnök ellene van a magas kamatoknak, mondván Törökország számára a növekedés, a foglalkoztatás és a beruházás fontosabb szempont a kamatszintnél és a devizaárfolyamnál.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő pénteken ugyan megerősítette Törökország adósi besorolását, de annak kilátását negatívra rontotta az addigi stabilról.

Hírdetés

A Fitch szakértői a besorolás kilátásának rontását a líra meredek gyengülésével, az infláció növekedésével, tovább a jegybank kamatcsökkentéseivel indokolták. "A jelenlegi helyzet kockázatot jelent a makrogazdasági és pénzügyi stabilitásra nézve, és növelheti a nyomást a külső finanszírozás terén" – áll a közleményben. Az ügynökség szakértői arra számítanak, hogy az infláció Törökországban 2021 végére eléri a 25 százalékot, 2022-2023-ban pedig átlagosan 20 százalék lesz.

A több kedvezőtlen hír hatására a török líra történelmi mélypontja felé kezdett gyengülni a dollárral szemben. A líra napi mélypontja pénteken 13,89 volt a dollárhoz képest. A további árfolyamromlás megállítása érdekében a török jegybank beavatkozott, dolláreladással intervenciót hajtott végre, és ezzel 13,65-re tornászta vissza a lírát.

Az év eleje óta 46 százalékkal gyengült a líra a dollárhoz képest, árfolyamvesztesége csak a múlt hónapban mintegy 30 százalék volt. A líra a hét elején került történelmi mélypontra a dollárhoz viszonyítva, ekkor 14 líra ért 1 dollárt. A líra gyengülését akkor az okozta, hogy a török elnök ismét kiállt az alacsony kamatpolitika mellett.

A török statisztikai hivatal a napokban azt közölte, hogy a szeptember végével záródott negyedévben a hazai össztermék (GDP) 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A második negyedévben a bővülés jóval nagyobb, 22 százalék volt, ami részben az alacsony bázis következménye.

A török kormány nemrégiben "rekordnagyságú kétszámjegyű százalékos" mértékűre javította fel korábbi 9 százalékos becslését a várható 2021-es GDP-növekedés kapcsán.

Elemzők 9,5 százalékos idei GDP-növekedést várnak, miután tavaly 1,8 százalékkal bővült a GDP. A török gazdaság azon kivételek közé tartozott, amelyek recesszió nélkül vészelték át a koronavírus-járvány hatásait tavaly.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »