A Twitter, Musk után…

A Twitter, Musk után…

A világsajtó, és a közösségi média egy része attól hangos, hogy a Twitter főhadiszállására lábát – kezében egy mosdókagylóval – épp hogy csak betevő Elon Musk múlt pénteken kirúgta a mikroblog-szolgáltató alkalmazottainak a felét.

E kétségkívül népszerűtlen lépésre – állítása szerint – azért kényszerült, mert az általa 44 milliárd dollárért felvásárolt közösségi oldal napi négymillió dolláros veszteséget termel. Azt a halandó is érzékeli, főként a szlovákiai, 1200 euró körüli átlagbér mellett, hogy a 44 milliárd dollár iszonyatosan nagy összeg, csak összehasonlításként: Szlovákia 2021-ben elfogadott, az élet által némileg már felülírt 2022-es költségvetése 20 milliárd euró körüli bevétellel számolt…

E sorok írója nosztalgiával gondol arra, mikor 2007-ben csatlakozott az egy évvel korábban alapított Twitterhez. Bár abban az időben már létezett kizárólag érintőképernyős telefon, júniusban mutatták be például az iPhone első generációját, itt mifelénk a telefon még évekig mindenekelőtt nyomógombos eszközt jelentett.

Akkoriban a wifi nem járt alanyi jogon, a mobil internet pedig megfizethetetlen és nagyon lassú volt, így a webfelületen való használat mellett a Twitterre telefonról, SMS küldésével is lehetett posztolni.

Ez nyilván ma, amikor már a kiscsoportosoknak is tablet a jele az óvodában, baltával faragott megoldásnak tűnhet, de az internet penetrációja 2007-ben, Szlovákiában a GfK felmérése szerint 40%-os volt. Ezt olvasni a ma már bárhonnan lehetséges élő bejelentkezések világában olyan, mintha a pattintott kőkorszak technikájának megragadására tennénk kísérletet, pedig ez csak 15 évvel ezelőtt volt. Aki akkor született, annak a személyi igazolványán még alig száradt meg a rendőrségi bélyegző, mondhatnánk, ha nem lenne az is mikrocsipes.

Ezt a rövid technika- és öntörténeti kitérőt csak azért engedtük meg magunknak, hogy jelezzük, a kék madár történetét szinte kezdeteitől követjük.

A San Franciscóban székelő cég nagy rössel indult, 2009-ben már a harmadik legnépszerűbb közösségi portálként tartották számon.

Hírdetés

Anélkül, hogy végigtekintenénk az általa bejárt, kacskaringós úton, és az alapítók egyre kétségbeesettebben keresett, végül megtalált monetizációs törekvésein, csak jelezzük, hogy az eredetileg kizárólag 140 karakteres szöveges üzenetek közzétételére létrehozott, ma már természetesen hosszabb üzenetek, kép, videó, élő bejelentkezés megosztására is alkalmas platform a közösségi hálózatok közötti versenyben alaposan lemaradt.

A Datareportal 2022 októberi statisztikái szerint a földlakók közül 4,74 milliárd a közösségi médiát használók száma. A legtöbben a Facebookon laknak, 2,93 milliárd a havi aktív felhasználók száma,

a videókat is szeretjük, hiszen a Google birtokolta YouTube a második, 2,5 milliárddal, míg a szintén a Meta által felzabált WhatsAppot 2 milliárdan pörgetik. Bizony, az Instagram 1,38 milliárdja csak a negyedik helyre volt elég, na de hol van a Twitter ebben a nagy tülekedésben? 544 millió felhasználójával a 14. helyre szorult.

De bár a globális rangsorban több, szinte kizárólag csak Kínában használt alkalmazás is megelőzte a felhasználószám tekintetében,

a Twitter ezen arisztokratikus bájjal emelkedhet felül, hiszen – a LinkedIn mellett – az ő felhasználói között találjuk a legtöbb élvonalbeli politikust és iparági vezetőt;

kitiltásáig, némi túlzással élve, Donald Trump volt amerikai elnök innen irányította Amerikát és a világot, egy-egy pársoros üzenetébe olykor belereszketett a világgazdaság…

Valószínűleg ezért kíséri a világgazdaság szereplői részéről a korábbi közösségimédia-felvásárlásoknál nagyobb érdeklődés az excentrikus, dél-afrikai származású milliárdos legújabb akvizícióját.

A hónapokig húzódó, pereskedésbe torkolló előzmények után Musknak volt egy hatásos belépője a mosdókagylóval, sokkolt az 50%-os leépítéssel, viszont a hitelesítési pipák fizetőssé tételén túl még nem rukkolt elő a nagy innovációval. Reméljük, hamarosan ezt is megteszi.

Megjelent a Magyar7 hetilap 45. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »