A turul jegyében – A Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótáborban

A turul jegyében – A Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótáborban

Alighanem sok kárpátaljai kis- és nagydiák vágya teljesült, amikor a Covid okozta egyéves kényszerszünet után, 2021. július 12-én újra megnyitotta kapuit a Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótábor (más néven Jurtatábor, Mikes-tábor). 

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) történelmi gyermektáborának ez évben is a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum adott otthont.

A korlátozások miatt harminc főben maximalizált gyermeklétszám mellett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola öt történelem és egy óvodapedagógia szakos diákja végezte kötelező pedagógiai gyakorlatát itt.

A vidékünk különböző településeiről érkezett résztvevők csoportokra osztva vettek részt a tábor változatos programjaiban.

A hagyományoknak megfelelően a tábor munkája minden évben valamely kiemelt történelmi eseménynek, korszaknak van szentelve. Ez évben a honfoglalással és a Rákóczi-szabadságharccal ismerkedhettek meg részletesebben.

Újdonságnak számított, hogy a történelmi és hagyományőrző foglalkozások mellett képviseltette magát a néprajzi vonal is: Kész Margit tyúkanyó módjára gyűjtötte maga köré a gyermekeket és mesélt nekik a kárpátaljai népszokásokról, hiedelmekről, hiedelemlényekről.

A hallgatóság nagyon hálás volt, hiszen a résztvevők nagy része felismerte, sőt kiegészítette a saját lakóhelyéhez köthető népszokásokat, a hiedelemvilág különböző elemeit,

Hírdetés

pl.: betlehemezés, nagydobronyi zöldágazás, sárosoroszi muzsákolás, házi csúszó stb.

A közösségben, ahonnan jöttek, még elevenen élnek ezek a néprajzi értékek. Este a tábortűz mellett, napközben pedig, az elviselhetetlen déli forróság és a viharok idején a líceum dísztermében hallgathattak népmeséket, népmondákat, tanulhattak népdalokat és kuruc nótákat. Fehérlófia és a varázserejű turulmadár mellett szó volt a lovagi erényekről, középkori várakról, a nemesi címerekről is.

A népdalok, kuruc-nóták tanítását Kész Réka vállalta magára, aki napközben nemezelt és oroszlánrészt vállalt a tábor többi programjának levezetésében is. A kézműves foglalkozások közül meg kell említenünk a korongozást (Hidi Endre nagydobronyi keramikus művész vezette, aki emellett saját alkotásaiból is bemutatót tartott); szövés-fonást (Ilosvay Borbála); rongybaba-készítés és csuhézást (Kalanics Éva).

Fülöp Gábor irányításával a csapatok elkészítették saját címereiket és egy kuruc vitéz fotóparavánját.

A csapatok másik megmérettetése a vármakett-készítés volt. Ehhez Kész Barnabástól kapták meg az elméleti alapozást. Lehetőség nyílt a megmérettetésre az íjászat terén is. A honfoglaló magyarok legendás fegyverének számító visszacsapó nomád íjjal való gyakorlást ifj. Kész Barna felügyelte, aki emellett népi furfangos játékokkal, valamint a logikát és általános műveltséget fejlesztő társasjátékokkal töltötte ki a gyerekek szabadidejét. Nem volt hiány a négylábúakból sem: az árnyas akácosban szelíd lovak (Csillag és Jucika) sétáltak fel-alá kezdő és gyakorlottabb lovasaikkal, a sorukra várók pedig a szomszédból átsettenkedő kutyusokkal barátkoztak. A lovagoltatást Kész Barnabás szakmai irányítása mellett Bota Sándor felügyelte.

A tábornak helyet adó tanintézmény mindenben biztosította a résztvevő gyermekek tartalmas pihenését. 

A hét kiemelkedő eseménye volt a szerda délutáni honismereti kirándulás a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkba és Látogatóközpontba. Itt a gyerekek megismerkedhettek 10-11. századi elődeink viseletével, fegyverzetével, életmódjával, hitvilágával, temetkezési szokásaival, valamint a honfoglaló magyarok vidékünkön feltárt régészeti emlékeivel. A beregszászi süvegcsúcs, a szolyvai tarsolylemez, a Tiszacsomán talált kengyelek, nyílhegyek, ékszerek másolatai mellett a gyerekek megszólaltathatták a táltosdobot, beléphettek a sámán jurtájába, megfújhatták a szarukürtöt, megemelhették az Árpád-kori páncéling replikáját. Hazatérőben rövid kitérőt tettek a tiszaújlaki turulos emlékműhöz, ahol felidézték a Rákóczi-szabadságharc első győztes ütközetét.

A közel egyhetes tábor végeztével a résztvevők sok kellemes emlékkel gazdagodva térhettek haza. 

Kósa Eszter


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »