A történelemformáló gondolatokat is be kell mutatnia a Nemzeti Múzeumnak

Meg kell ismerni a múltunkat, de nemcsak a tárgyi emlékeket kell összegyűjteni, hanem azokat a gondolatokat is meg kell érteni, amelyek „ebből a sok népcsoportból az idők folyamán nemzetet teremtettek” – hangsúlyozta hétfőn, a Magyar Nemzeti Múzeum ünnepélyes állománygyűlésén Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

„A Magyar Nemzeti Múzeumnak többféle feladata van, egyrészt felhalmozni a tárgyi emlékeinket és kutatni az újabbak után, de ezen túlmenően közkincsé kell tennie azt is, hogy ezek mit jelentenek, mit jelentettek nekünk” – hangsúlyozta a miniszter, aki az állománygyűlésen átadta L. Simon László hivatalos főigazgatói kinevezését, és az ebből az alkalomból a múzeumnak adományozott, Aba Sámuelt ábrázoló Zsolnay-mázas pirogránit szobrot.

Hírdetés

A múzeum legfontosabb feladata, hogy széles körben járuljon hozzá történeteink újabb és újabb nemzedékeknek történő átadásához, ezeken túl nemzetünk hiteles történelmének, valamint történelemformáló mondáinak, mítoszainak és hiedelmeinek bemutatásához – emelte ki az intézmény új főigazgatója köszöntőjében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »