A törött farkú farkas: 18 millió lejes kárt okozó csalással vádolják a bukaresti szobrászt

Csalással vádolták meg Ioan Bolborea bukaresti szobrászt, mivel a gyanú szerint több köztéri szobrot nem bronzból kivitelezett, hanem egyszerű sárgarézből – írja a G4media.

A bukaresti rendőrség szombaton jelentette be egy közleményben, hogy súlyos következményekhez vezető csalással gyanúsítanak egy művészt, és további kutatásokat rendelek el ennek otthonában és műtermében.

A G4media jogi információi szerint Ioan Bolborearól van szó, és a vádak szerint 18 millió lejes kárt okozott azzal, hogy a megrendelőnek nem a megfelelő erdőségű és tartósságú anyagból kivitelezte a köztéri szobrokat.

A történet azzal kezdődött, hogy a szobrász egyik kivitelezését (amely Vasile Gorduz alkotása) 2017-ben megrongálták: a Trajánuszt és a romai farkast ábrázoló alkotásnak letörött a farka. Viszont a rongálást kivizsgáló bizottság kiderítette, hogy a szobor azért törhetett el, mert nem is bronzból van, hanem egyszerű sárgarézből.

Ezt követően a fővárosi polgármesteri hivatal 2019-ben további köztéri szobrok megvizsgálását rendelte el amelyeket ugyancsak Ioan Bolborea kivitelezett: egyebek mellett I.L. Caragialet, Alexandru I. Cuzat, a Törött hegedűt, és a Sorsszekeret ábrázoló műveket.

A művész válasza az akkori vádakra az volt, hogy mindez csak a polgármesteri hivatalnokok hozzá nem értésükből és „hülyeségeikből” származó vádak.

Az ügyben a rendőrség további nyomozásokat rendelt el a több mint 10 évig a városnak dolgozó szobrász tevékenységének a felderítésére. (g4media)

Nyitókép: Alexandre Stark via wikicommons.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »