A török állami hírügynökség szerint feladta magát a 2016-os államcsíny üzenettitkosító támogatója

Feladta magát a török hatóságoknak David Keynes, aki a 2016-os államcsínyt állítólag üzenettitkosító alkalmazással támogatta – adta hírül szerdán az Anadolu török állami hírügynökség bő másfél hónappal Keynes letartóztatádsa után.

A török származású, de amerikai állampolgár Keynes június 9-én került rács mögé, amikor Isztambulba érkezett. A férfi ellen 2020 óta körözés volt érvényben. Az ellene felhozott vád szerint birtokában van a ByLock nevű üzenettitkosító alkalmazás, amelyet a puccs irányításával gyanúsított, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok hálózatának tagjai használtak az államcsíny éjszakáján, és amely Törökországban tiltott.

A ByLock használatát a török bíróságok bizonyítéknak tekintik azok ellen, akiket szerepvállalással vádolnak a kudarcba fulladt államcsínyben.

Hírdetés

Az Anadolu közlése szerint Keynes hónapokkal letartóztatása előtt ügyvédein keresztül tudatta Ankarával, hogy kész együttműködni a hatóságokkal az úgynevezett megbánási törvény alapján, amely enyhébb büntetéssel kecsegteti a bűnösöket.

Keynest akár 15 év börtönre is ítélhetik. Bár időközben már vádat emeltek ellene terrorszervezetben való részvétel címén, tárgyalási időpontot nem tűztek ki.

2016. július 15-én a török hadsereg egy csoportja harci repülőket, helikoptereket és harckocsikat használva megpróbálta eltávolítani tisztségééből Recep Tayyip Erdogan török elnököt és a kormányt. A puccskísérlet során 251 ember meghalt és mintegy 220 megsebesült. Azóta közel ötezer embert ítéltek Törökországban börtönre, közülük háromezret életfogytiglanra az államcsínyben való szereopvállalás ürügyén, 130 ezer embert pedig elbocsátottak a közszolgálati szférából, köztük 20 ezer katonát.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »