A testmozgás top 10 előnye

A testmozgás top 10 előnye

Nemcsak a szex lesz jobb, ha eleget mozgunk. A mozgásnak a felesleges energia lecsapolásában, illetve a kívánatos testsúly megőrzésében is szerepe van, és számos egyéb módon is szolgálja a szervezet kiegyensúlyozott működését.

Sokféle fizikai aktivitás létezik, de az egészséget a leginkább a sport szolgálja, beleértve egyebek mellett az úszást, a futást, a kocogást, a gyaloglást, a biciklizést, sőt a táncot is. A testmozgás nemcsak a szervezet fizikai folyamatait segít karbantartani, hanem a mentális egészséget is. Végső soron – írja a Health Line magazin – aki többet mozog, jó eséllyel néz hosszabb élet elébe. Lássuk tehát azokat a hatásokat, amelyekkel a mozgás leginkább segíti a testet és az agyat! – írja a Házipatika.com.

A testgyakorlásról kimutatták, hogy javítja a hangulatot és csökkenti a depresszió, a szorongás és a stressz tüneteit. A mozgás hatására változások következnek be az agy azon területein, amelyek a stresszt és a szorongást szabályozzák. Eközben megnövekszik az agy érzékenysége a szerotonin és a norepinefrin hormonokra, amelyek a depresszió érzését enyhítik. A testmozgás növelheti az endorfinok termelését is, amelyekről közismert, hogy segítenek pozitív érzések előidézésében és csökkentik a fájdalomérzékelését. A szorongó emberek a mozgás hatására tisztábban látják a mentális állapotukat és könnyebben megküzdhetnek a félelmeikkel. A kutatásokból kitűnik, hogy hangulatunk a testmozgás intenzitásától függetlenül képes javulni. A testmozgás hatása a hangulatra annyira erőteljes, hogy már a gyakorlatok kiválasztása is javulást eredményez még azelőtt, hogy bármilyen mozdulatot megtennénk. Azt is kimutatták, hogy a tréningezés feladása hangulatromláshoz vezet.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az inaktivitás a súlygyarapodás és az elhízás egyik fő tényezője. A testmozgás súlycsökkentésre gyakorolt hatásának megértéséhez fontos átlátni az edzés és az energiafogyasztás közötti kapcsolatot. A test az energiát háromféleképpen fogyasztja: az étel megemésztésével, a fizikai aktivitással és a testfunkciók fenntartásával (például szívveréssel és légzéssel). Ha a fogyókúra során csökkentjük a kalóriabevitelt, akkor mérsékeljük az anyagcserét, ami késlelteti a fogyást. A rendszeres testmozgás viszont éppen ellenkezőleg hat, mert növeli az anyagcserét, így több kalóriát égetünk el, ami segít a fogyásban. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az aerob- és a rezisztenciaedzések kombinálása maximálja a zsírégetést és az izomtömeg fenntartását, ami elengedhetetlen a súly leállításához.

A testmozgás fontos szerepet játszik az erős izmok és csontok építésében és fenntartásában. Az izomépítéshez megfelelő fehérjebevitelre is szükség van, mert a testmozgás segít felszabadítani azokat a hormonokat, amelyek elősegítik az izmoknak szükséges aminosavak felszívódását. Az idősödő emberek hajlamosak az izomtömegükből és az izomfunkciókból is veszíteni. Azaz gyengébbek és ügyetlenebbek lesznek, ami sérülésekhez és akár fogyatékossághoz vezethet. A rendszeres fizikai aktivitás akadályozza az izomvesztést az életkor előrehaladtával is. Emellett a rendszeres gyakorlatok hozzájárulnak a nagyobb csontsűrűséghez fiatalabb korban és hátráltatják a csontritkulás kialakulását az idősebbek között.

A testmozgás valódi energiafokozó lehet mindenkinek. Kutatások kimutatták, hogy mintegy hat heti rendszeres testmozgás képes csökkenteni a fáradtság érzését a tartós fáradtságról beszámoló emberek esetében. De az edzés jelentősen növelheti a krónikus fáradtsági szindrómában (CFS) és más súlyos betegségekben szenvedő emberek energiaszintjét is. Azt is tudjuk, hogy a fizikai aktivitás növeli a progresszív betegségekkel élő emberek energiaszintjét, akiknél például rákot, HIV-et/AIDS-t vagy szklerózis multiplexet diagnosztizáltak.

Hírdetés

A rendszeres fizikai aktivitás hiánya vezet elsősorban a krónikus betegségekhez. Kimutatták, hogy a naponta elvégzett gyakorlatozás javítja az inzulinérzékenységet, a kardiovaszkuláris fitneszt és a testfelépítést, miközben csökkenti a vérnyomást és a vérzsírszintet. Ezzel szemben a rendszeres testmozgás hiánya – már rövid távon is – a hasi zsír jelentős felszaporodásához vezethet, ami megemeli a 2. típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a korai halál kockázatát.

A bőrre hatással lehet a szervezetet érő oxidatív stressz volumene. Az oxidatív stressz akkor fordul elő, amikor a szervezet antioxidáns védelme nem tudja teljesen kijavítani a szabad gyökök által a sejtekben okozott kárt. Ez károsíthatja a bőr belső szerkezeteit, és ronthatja az állagát. Annak ellenére, hogy az intenzív és kimerítő fizikai terhelés hozzájárulhat az oxidatív károsodáshoz, a rendszeres mérsékelt testmozgás növelheti a szervezetben a természetes antioxidánsok termelését, amelyek segítenek a sejtek védelmében. A testmozgás stimulálhatja a véráramlást is, ami a bőrsejtek helyreállításához, s ezáltal az öregedés tüneteinek késleltetéséhez is hozzátesz.

A testmozgás javíthatja az agy működését és megvédheti a memóriát, a gondolkodás képességét. Ez abból fakad, hogy növeli a pulzusszámot, így a vér több oxigént szállít az agyba. Ez az agysejtek növekedését fokozó hormonok termelését is ösztönözheti. Ráadásul a krónikus betegségek megelőzése is előnyös az agy számára, mert e kórok károsan befolyásolhatják. A rendszeres fizikai aktivitás különösen fontos az idősebb felnőtteknél, mivel az öregedés – az oxidatív stresszel és a gyulladással együtt – elősegíti az agy szerkezetének és működésének megváltozását. Kimutatták, hogy a hippokampusz, az agy memóriát és a tanulást vezérlő része a testedzés hatására megnövekszik. Ez az idősebbek mentális funkcióinak javítását szolgálja. De az edzés visszafogja azokat az agyi változásokat, amelyek az Alzheimer-kór és a skizofrénia jellemzői.

Aki rendszeresen mozog, könnyebben tud kikapcsolódni, és jobban is alszik. Az alvásminőség javulása abban is megnyilvánul, hogy az edzés során elért energiacsökkenés stimulálja az alvás során végbemenő helyreállító folyamatokat. A gyakorlatozás miatt megemelkedő testhőmérséklet is javítja az alvás minőségét azáltal, hogy az alvás közben csökken. Az egyik tanulmány megállapította, hogy a heti 150 perc mérsékelten erőteljes aktivitás 65 százalékkal javíthatja az alvás minőségét. A rendszeres testmozgás jótékony hatással van azokra az idősekre is, akiknek hajlamuk van az alvászavarra. A tapasztalatok szerint az aerob testmozgás önmagában vagy rezisztenciatréninggel kombinálva egyaránt javíthatja az alvást.

A krónikus fájdalom legyengítheti a tőle szenvedőket, de a testmozgás segíthet a fájdalomérzés intenzitásának csökkentésében. Sok éven át a krónikus fájdalom kezelésére a pihenést és inaktivitást ajánlották. A legújabb vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a testmozgás a krónikus fájdalom ellen hat. Több tanulmány is kimutatta, hogy a testmozgás nemcsak a fájdalmat redukálja, de segít az életminőség javításában is. Ráadásul sok különböző fájdalommal járó állapot esetében jelent támogatást, beleértve a krónikus hátfájást, a fibromialgiát és a krónikus lágyrész-reumatizmust is. A fizikai aktivitás emellett javítja a fájdalomtűrést.

A rendszeres testmozgás erősíti a szív- és érrendszert, javítja a vérkeringést, az izmok erejét, és fokozhatja a rugalmasságot, ami mind a szexuális képességek javulását eredményezheti. A fizikai aktivitás a szexuális teljesítményt és az élvezetet is fokozhatja, ahogy a szexuális aktivitás gyakoriságát is. Tanulmányok bizonyítják, hogy mind a nők, mind a férfiak esetében kielégítőbbé vált a szex, ha rendszeresen végeztek testgyakorlást. Egy ülő munkát végző férfiak körében készített tanulmány kimutatta, hogy heti 3-4 naponta 60 perc gyaloglás javított a szexuális teljesítményükön, beleértve a gyakoriságot, a megfelelő működését és az elégedettséget.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »