A terrorizmussal gyanúsítható illegális határátlépőket sem lehet kiutasítani

A terrorizmussal gyanúsítható illegális határátlépőket sem lehet kiutasítani

A szlovák rendőrség a Migra rendszeren keresztül néhány napja két olyan migránst azonosított, akik terrorizmussal gyanúsíthatók. Az ujjlenyomatvételt és a fotózást követően rákerestek az Interpol adatbázisában és a Schengeni Információs Rendszerben, melynek nyomán kiderült, hogy a két férfi körül valami nincs rendben. A TV Joj tájékoztatása szerint ennek ellenére mindketten az országban tartózkodnak és nem lehet őket kiutasítani.

„Ebben az óriási migrációs hullámban az illegális határátlépők között vannak különböző szélsőséges és terrorcsoportok tagjai is, akik kihasználják a migrációs hullámot“ – közölte Jozef Klavec, a téma szakértője.

A szlovák rendőrség rögtön az Interpol és az FBI illetékeseihez fordult az ügyben. Mint Hamran István rendőrfőnök elmondta, a tagállamokat is megszólították. Az egyik gyanús személy Irakból származik, a másikról a rendőrség nem adott tájékoztatást.

Hírdetés

„Az ügyben felvettük a kapcsolatot Irakkal is, nemzetközi segítséget várunk. Paradox módon a két férfi egyikét Németországból utasították ki, s terrorcselekmény elkövetésének gyanúsítottjaként tartják nyilván“ – közölte sajtótájékoztatóján Hamran.

Hogy mi lesz a további soruk, az attól is függ, milyen információkkal rendelkeznek velük kapcsolatban a rendőri egységek és a titkosszolgálatok. „Kérdés, hogy mennyire kerültek ezek látószögébe, és mit követtek el, milyen cselekményekben vettek részt“ – mondta Klavec, aki szerint országunkat nem fenyegeti veszély, arról van szó, hogy ez az ügy megoldódjon a titkosszolgálatok terrorellenes egységeinek együttműködésével“ – fejtette ki.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »