A Sztálin-terror áldozatainak tömegsírját tárják fel Ukrajnában

A Sztálin-terror áldozatainak tömegsírját tárják fel Ukrajnában

Ásatások zajlanak Ukrajna egyik legnagyobb Sztálin-kori tömegsírjánál, Odessza közelében.

A várostól 10 kilométerre lévő tömegsírba egyes becslések szerint több mint 8 ezer embert temethettek, akik történészek szerint minden bizonnyal a Sztálin-terror áldozatai lehettek.

A munkálatokat irányító szervezet vezetője, Andrij Bizsko azt mondta, hogy találtak 1938-ból és ’39-ből származó pénzérméket, későbbieket nem. Feltételezhető, hogy az érmék azoké az embereké voltak, akiket ezekbe a sírokba temettek.

Hírdetés

Az ukrán hatóságok felhívást küldtek román, német és orosz levéltáraknak, hogy segítsenek az emberi maradványok azonosításában. Az exhumálások az idei év végén vagy a jövő év elején kezdődhetnek meg.

Tetyana Szamojlova történész szerint minden országban voltak hasonló tömegsírok, és vannak, amelyeket meg sem találtak, ezért a munkájuk nagy jelentőségű sok más ország számára is.

„Az embereknek látniuk kell, hogy Ukrajna nem akarja elrejteni történelmének sötét fejezeteit, ellenkezőleg, megmutatják az egész világnak. Ez mindenek feletti kötelességünk az itt eltemetettek iránt” – mondta a történész.

A régészeknek azt is meg kell vizsgálniuk, hogy az áldozatokat a helyszínen ölték-e meg, vagy a holttestük csak a kivégzésük után, valahonnan máshonnan került a tömegsírba.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »