A Szputnyik után a PS, Čaputová, Pellegrini is a kormány bukására játszik, a Za ľudí csaknem kikerült a koalícióból

A Szputnyik után a PS, Čaputová, Pellegrini is a kormány bukására játszik, a Za ľudí csaknem kikerült a koalícióból

A Za ľudí csaknem kikerült a koalícióból

Az már hétfő este kiderült, hogy Tomáš Valášek, a Za ľudí parlamenti képviselője a Szputnyik V vakcina megvásárlása miatt ki akart lépni pártjából. Az már csak kedden délelőtt derült ki, hogy a párton belüli megbeszéléseken szóba került az is, hogy a Za ľudí egy az egyben távozzon a koalícióból. Valášek a sajtónak azt nyilatkozta, hogy nem akar olyan kormány része maradni, ami “nem regisztrált vakcinával” oltaná be a lakosságot, de azt is hozzátette, hogy pártjából azért távozik, mert az nem végül nem lépett ki a koalícióból.

A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy az Európai Gyógyszerügynökség ugyan még nem regisztrálta a Szputnyik V-t, de több nyugati ország is dolgozik a beszerzésén. Az sem mellékes, hogy egy héttel ezelőtt Valášek Veronika Remišová pártelnökkel együtt leginkább azt nehezményezték, hogy Matovič az egész kormány jóváhagyását kérte a vakcina megvételéhez. Akkor azt mondták, Krajčí nyugodtan saját felelősségre engedélyezze miniszteri hatáskörben.Most, hogy ezt Krajčí megtette, Valášek távozott a koalícióból.

A Za ľudíból korábban kilépett, szintén szélsőségesen balliberális Miroslav Kollár galgóci polgármesterrel a parlamenti ellenzéket fogják tovább erősíteni.

“Az államfővel nagyon jó kapcsolatom, anélkül, hogy egyeztetnénk, nagyon hasonló álláspontot fogalmazunk meg több kérdésben. Megértem azonban, hogy az államfőnek máshogy kell nyilatkoznia, mások a lehetőségei mint nekünk, egy ellenzéki pártnak” – mondta a Hospodárske Noviny gazdasági napilap internetes kiadásának nyilatkozva Peter Pellegrini, a baloldali, Smerből kiváló Hlas elnöke. Pellegrini nemrég négyszemközti találkozón vett részt Zuzana Čaputová államfővel, aki az ellenzékhez hasonlóan folyamatosan támadja a kormányfőt és az egészségügyi minisztert.

Az ellenzéki és liberális stratégia egyébként ebben a kérdésben közös nevezőre talált, a céljuk az, hogy sem vakcinával sem hatékony válságkezeléssel ne tudjon az OĽANO eredményeket felmutatni, és a konzervatív oldalt erősítő, a 2020-as választáson magát alaposan túlnyerő Matovičot kiszorítsák a hatalomból.

Hírdetés

Ha időrendben megyünk, február 22-én négyszemközti tárgyaláson vett részt Pellegrini és Čaputová az államfő kezdeményezésére. Erre azután került sor, hogy a kormányban többen is Marek Krajčí egészségügyi miniszter leváltását követelték, a liberálisok pedig kibuktak azon, hogy a kormányfő orosz vakcinát vásárolna. Pellegrini most azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az államfővel folytatott találkozón a kormány esetleges bukása is szóba került.

Čaputová az elmúlt hétvégén a Markíza politikai műsorában ismét politikai felelősség-vállalásra szólította fel a kormányt, ami jelenleg az OĽANO-s kormányfő és egészségügyi miniszter lemondatásának metaforája, és utalt arra is, hogy Krajčínak is meg “kellene tennie ezt a gesztust”.

A Za ľudí és az SaS, majd Čaputová alig burkolt támadásai után hirtelen ismét megmutatta magát a 2020-as választáson nagy bukást elszenvedő Progresívne Slovensko. A PS nemrég Marek Krajčí leváltását követelte egy nyilatkozatban, szinte pontosan egy időben az SaS-es Jana Bittó Cigánikovával.

A PS kapcsán két dogot kell szem előtt tartani: ők indították 2019-ben Čaputovát az elnöki székért, illetve a parlamenti választások előtt egy ideig úgy tűnt, ők adják majd a kormányváltó új koalíció gerincét. Azonban a Michal Truban vezette balliberálisok ĽSNS-szel szembeni agresszív, BLM-mozgalomra hajazó fellépését a választók nem díjazták, és épphogy lecsúsztak a parlamenti küszöbről. A kudarc azonban annál nagyobb volt, mert még a Sieť 2016-os csúfos szereplését is alulmúlták.

Most, a koronavírus okozta társadalmi elégedetlenség, egészségügyi és gazdasági válság idején megpróbálnák kihozni a maximumot a helyzetből. Keddi nyilatkozatukban nem kevesebbet kérnek, mint Igor Matovič kormányfő lemondását és a kormány “alapos átszervezését” (tehát ugyanazt, mint amiért a Pellegrini-kormányt anno támadták). A PS internetes aláírásgyűjtési kampányt is indít a kormányfő távozásának kérdésében, az aláírásokat pedig az SaS-nnek és a Za ľudínak kívánja majd bemutatni, mintegy ösztönzőül, hogy a két liberális párt váltsa le a kormányfőt.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a politikai nyomásnövelés várható volt. Ha hinni lehet Matovič becslésének, miszerint a Szputnyik V 40 százalékkal meggyorsítja a népesség vakcinázását, akkor az év második felében – ha nem is tűnik el – de ellenőrzés alá kerülhet a járvány – és nem lesz miből politikai tőkét kovácsolni…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »