A Szövetség Nyitra Megyei Tanácsa kéri a „Kék Hidat” és a Magyar Fórumot, lépjenek vissza a választásoktól

A Szövetség Nyitra Megyei Tanácsa kéri a „Kék Hidat” és a Magyar Fórumot, lépjenek vissza a választásoktól

A Szövetség párt Nyitra megyei és komáromi városi képviselői, Andruskó Imre és Orosz Örs ma tartott sajtótájékoztatójukon aktuálpolitikai kérdések mellett beszámoltak a megyei testületi ülés döntéseiről, illetve a várost érintő eseményekről is.

Andruskó Imre elsőként a komáromi lakosságot tájékoztatta a városban előkészítés alatt álló parkolási reformról. Mint mondta, kompromisszumos megoldásra törekszik a város vezetése, de azt tudni kell, hogy fájó döntés fog születni, hiszen mindenkinek megfelelni lehetetlen. Leszögezte, Komáromban sokkal több a személygépkocsi, mint a parkolóhely, ezért szükségszerű a parkolás megreformálása. Az új parkolási koncepció alapelvei a város honlapján elérhetőek, hívta fel a figyelmet, és arra kérte a lakosságot, saját érdekükben véleményezzék az anyagot.

A következő testületi ülésen interpellációt nyújt be Andruskó Imre a városi rendőrség helyzete miatt. A képviselő azt mondta, több komáromi rendőr is megkereste az utóbbi időben, akik jellemzően az alacsony bérezésre panaszkodtak.

Andruskó azt szeretné, ha a testület összehasonlítaná a környező településeken működő városi/községi rendőrség bérezésével a komáromiakét, hogy egyáltalán eléri-e az átlagos színvonalat a bérezésük. Mint mondta, a város feladata, hogy biztosítsa az őrjáratok működését.

Az új kulturális és idegenforgalmi főosztály elnökével, Dušan Káčerrel, a megye alispánjával, Csenger Tiborral és Izsa polgármesterével, Domin Istvánnal, illetve a megyei Szövetség frakciójával közösen azon dolgoznak, hogy mihamarabb rendeződjenek a világörökségi helyszín tisztázatlan tulajdonjogi viszonyai. Ezért Orosz indítványára megbízták a főosztályvezetőt, tisztázzák a helyzetet, mivel a Leányvár egyharmada van csak megyei tulajdonban (melynek kezelője a Duna Menti Múzeum), a másik kétharmada viszont a Vízgazdálkodási Vállalat tulajdonában van.

A telkek megyei tulajdonba való átruházásának érdekében már tárgyalnak a környezetvédelmi miniszterrel, számolt be. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Leányvár szélesebb területét még 2017-ben védelmi zónává nevezték ki, így a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal oltalma alatt áll. Ebből kifolyólag csupán két beépíthető parcella van csak, amelyek esetében szintén tisztázni kell a tulajdonjogi viszonyokat, mondta. „A Szövetség frakciója és a megyei intézmények azt szeretnék, hogy az EUROVELO6-os kerékpárút utolsó szakaszának jelenleg is zajló kiépítése során a bicikliút a Duna bal partján össze legyen kötve ezzel az egyedülálló római kori, az UNESCO oltalma alatt álló helyszínnel” – fogalmazott Orosz, aki szerint látogatóközpontot terveznek ide, mosdókkal és egy passzív kiállítással.

Ehhez az épülethez tartozó udvarnak pedig további hat tulajdonosa van, velük Orosz Örs már felvette a kapcsolatot birtokrendezés céljából. „Az egyik tulajdonos Izsa község. Velük sikerült ajándékozási szerződést kötni” – jegyezte meg. Orosz hangsúlyozta, a település pályázik az Interreg határon átnyúló működési programjába kutatóház létesítése céljából a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen. Ebben a megye jelentős összeggel szeretné támogatni a települést, amely nem rendelkezik a programban való pályázathoz elégséges anyagi forrással. A megye pedig a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt nem tud pályázni, tette még hozzá.

Hírdetés

Orosz beszámolt arról is, hogy a tegnapi megyei ülésen meghallgatták a Duna Menti Múzeum igazgatói posztjára jelentkezőket. A négy jelentkező közül ketten jelenleg is a múzeum munkatársai, ennél többet azonban a képviselő nem tudott elmondani titoktartásra hivatkozva.

Elmondta, mivel az ógyallai Magnólia szociális otthon igazgatója október elsejével kérte a felmentését, ezért ideiglenesen Máčiková Mónika lesz az igazgató, majd kiírják a posztra a pályázatot. Ezen felül a Szinnyei József Könyvtár további anyagi támogatását fogják kérni a következő megyei testületi ülésen, illetve elmondta, megkezdődött a Duna Menti Múzeum főépületének teljes körű felújítása is.

Andruskó Imre a Szövetség megyei frakciójáról szólva megjegyezte, fegyelmezetten működnek, köszönhetően Farkas Iván frakcióvezető és Csenger Tibor megyei alelnök munkájának.

A képviselő szerint a fogadóirodák szerint egyedül a Szövetségnek van esélye bejutni ezen pártok közül a parlamentbe, a két fent nevezett politikai formációra már fogadni sem lehet, „lakat alatt vannak”, mondta.

„Nincs más esély, csak a Szövetséggel bekerülni a parlamentbe. Ez az esély pedig napról napra nő a fogadóirodák szorzóit látva. Bízom benne, hogy a következő hetekben sok munkával, erős kampánnyal elérjük a bejutási küszöböt” – jelentette ki.

Ha valakinek nem szimpatikus Andruskó Imre, az ne karikázza. Akinek pedig nem szimpatikus Gyimesi György, hát ne karikázza. Széles a paletta, lehet belőle csemegézni” – fogalmazott.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »