A szlovákiai malomipar komoly konkurenciával szembesül

A szlovákiai malomipar komoly konkurenciával szembesül

A szlovákiai malomipar az Európai Unión belül komoly vetélytársra talált az ukrán és lengyel behozatalnak köszönhetően. Mindez elsősorban az energiaválság és a mezőgazdasági terményekkel kapcsolatos árspekuláció következménye az európai piacokon, olvasható a Szlovák Malomipari Szövetség főtitkárának, Milan Lapšanskýnak a sajtóközleményében.

A szlovákiai malomiparra egyrészt a mezőgazdasági termelők gyakoroltak nyomást, akik terményeikért eddig nem tapasztalt piaci árakat követeltek. Másrészt a főtitkár szerint a malomipar kedvezett a megrendelőinek, a pékeknek, cukrászoknak és tésztagyártóknak, akik a csőd szélén álltak és nem lettek volna képesek a lisztért magasabb árat fizetni a kereskedelmi üzletláncok erős nyomása miatt.

Hírdetés

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal, valamint a Központi Mezőgazdasági Ellenőrző és Minősítő Intézet az év folyamán számos ellenőrzést végzett a malomiparban. Ezek során bebizonyosodott, hogy a több száz mintából, melyekben a nehézfémek, mérgező mikotoxinok, GMO és peszticidmaradványok jelenlétét vizsgálták, csak három nem bizonyult megfelelőnek.

„A szlovákiai malmok célja, hogy megtartsák a szlovákiai termelőket, de főként a szlovákiai feldolgozókat, a fő megrendelőiket. Novemberben már tudomást szereztünk olyan pékségekről, melyek teljesen átálltak az ukrán és lengyel lisztre, olyan áron, mellyel a szlovákiai malmok nem képesek versenyre kelni. Amennyiben a szlovák mezőgazdászok az állam segítségével nem tudják felvenni a versenyt az ukrajnai kínálattal, csökkenő kereslet várható a szlovákiai gabona iránt. Az európai piacra 2023-ban óriási nyomás nehezedik majd az olcsó ukrán búza miatt“ – állapította meg Milan Lapšanský.

(Webnoviny/NZS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »