A szlovákiai cukorgyártás terén elért sikerek követendő példának számítanak a többi ágazat számára is

A szlovákiai cukorgyártás terén elért sikerek követendő példának számítanak a többi ágazat számára is

„A szlovákiai cukorrépa-termesztés és -feldolgozás, valamint a cukorgyártás olyan sikertörténet, amelyből a szlovák mezőgazdaságnak lényegesen többre lenne szüksége” – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) kormányfő csütörtökön a hőlaki cukorgyárban tett látogatása alkalmával.

„Cukorrépa és a répacukor tekintetében Szlovákia önellátónak számít. Ez a helyes út, és mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szlovák mezőgazdaság más területei is ebbe az irányba haladjanak“ – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mint hozzátette, a kormány a mezőgazdaságra nem csupán az élelmiszerek alapanyagait biztosító területként tekint, hiszen mindezek mellett munkahelyteremtő, vidékfejlesztési, tájalakító és számos egyéb funkciója is van. Hangsúlyozta, hogy a kormány megvédi a szlovák termelőket az ukrán cukor- és egyéb árubehozataltól.

Hírdetés

Elmondása szerint az állami költségvetésben a mezőgazdaság támogatására elkülönített összegen felül a szlovák kormány szerdán döntött arról, hogy június 30-ig meghosszabbítják a mezőgazdasági termelők és feldolgozók járulékmentességét. „Ez a segítség stabilizálja az alapárakat. Ha biztonságos és megfizethető élelmiszer-ellátásra törekszünk Szlovákiában, itt kell kezdenünk. Akkor már késő, ha az üzletláncok polcain vannak” – fejtette ki a kormányfő.

Richard Takáč (Smer-SD) földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint a kormány döntése értelmében a hőlaki Považský cukor Rt. is kérheti majd a minimálbérig terjedően a társadalombiztosítási járulékfizetés elengedését.

„A Földművelésügyi Minisztérium és az egész kormány számára elsődleges fontosságú a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Annak ellenére, hogy az elmúlt 30 év legrosszabb állapotban lévő államháztartásával szembesültünk, 76 millió eurót szánunk a mezőgazdaság és az élelmiszeripar állami támogatására. Meggyőződésünk, hogy ezt a támogatást folytatni kell” – jelentette ki Takáč, hozzátéve, hogy a kormány a gyümölcs, a zöldség, a sertés-, marha-, valamint a baromfihús és egyéb termékek esetében is növelni kívánja az önellátóság mértékét.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »