A szlovák köztévé új hírcsatornát indított a háború idején

A szlovák köztévé új hírcsatornát indított a háború idején

Merész vállalkozásba kezdett a szlovák köztévé (RTVS) az orosz-ukrán konfliktus idején, mert hétfőn reggel hat órakor elindult új hírcsatornája, 24 névvel.

A hírcsatorna lehetősége a vállalat hivatalos kommunikációjában már története során többször felmerült, miközben Jaroslav Rezník vezérigazgató tavaly a sportcsatorna indulásakor felvette, 2023-ra terveznek egy hírcsatornás projektet is.

A televízió most gyors ütemben lépte meg a csatorna indítását, igaz, ahogy azt jelezték, mindez összefügg a szlovákiai rendkívüli helyzettel, amelyet a háború miatt hirdettek ki. Egyelőre egy átmeneti adásról van szó, feltehetően egyfajta próbának is szánja mindezt az RTVS vezetése, hogy működőképes-e a projekt, amelyhez egyrészt a szakmai csapat egy része adott, a háborús konfliktus miatt pedig az információs éhsége a lakosságnak többszöröse az átlagosnak.

Az új csatornát nem kell keresni, mert átmenetileg a Trojka, vagyis a köztévé retró adójának helyét foglalta el, s ahogy a többi köztévés adás, ezt is nézhetjük Szlovákiában az rtvs.sk-n keresztül is.

Hírdetés

Rezník a 24 indulása kapcsán kifejtette, ebben a helyzetben azt tapasztalják, polarizált a szlovákiai társadalom, pedig egységre volna szükség, ezért szeretnének megbízható és átfogó információkat nyújtani a nap 24 órájában, a hét minden napján. Erre utal a 24-es elnevezés is, amely a sportcsatornához hasonlóan kísértetiesen hasonlít a cseh köztévé adójához, de ez nem véletlen, hiszen a cseh közszolgálati csatornák nagyon népszerűek a szlovák nézők között és magasra tartják azok szakmaiságát is.

A szlovák piacon a hírcsatornák piacán eddig a TA3 volt az egyeduralkodó, amely már több mint 20 éve nyújtott napi szinten tájékoztatást, s az elmúlt hetekben tulajdonost váltott. Nagy kérdés, hogy miként tudja felvenni a versenyt fele az RTVS adója, amely kiemelt figyelmet fordít majd az ország vezetőinek megnyilvánulásaira a háború kapcsán, de szakértőket is megkérdez a témában, ahogy számos ismert, a köztévé egyes vagy kettes adóján futó hírműsor is helyet kap a műsorban.

Tegyük hozzá, mindez éppen akkor történik, amikor néhány nappal ezelőtt egy rosszul sikerült adás után lemondott a szlovák közszolgálati média (RTVS) hírigazgatója, Vahram Chuguryan, akit ideiglenesen Lovász Attila, a közmédia nemzetiségi adásainak igazgatója pótol ezen a poszton. Az elérhető műsorrend alapján a magyar hírek is megjelennek a műsorban, arról egyelőre nincs információ, hogy a korábbinál nagyobb mértékben.

A feladat tehát nem egyszerű, hiszen információk sokasága zúdul ránk a háború kapcsán, s ahogy az elmúlt napok megmutatták, az orosz és az ukrán propaganda mellett a nyugati sajtó is tálal téves információkat, amely közül megtalálni a megbízhatókat nem egyszerű, márpedig ahogy azt jelezték, éppen ez lesz a 24 célja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »