A szlovák közjogi méltóságok is megemlékeztek Csehszlovákia megszállásáról

A szlovák közjogi méltóságok is megemlékeztek Csehszlovákia megszállásáról

Zuzana Čaputová köztársasági elnök, Eduard Heger kormányfő és Boris Kollár, a szlovák törvényhozás elnöke is nyilatkozott Csehszlovákia 1968. augusztus 21-i katonai megszállásának évfordulója, a Csehszlovák megszállás áldozatainak emléknapja alkalmából.

Az államfő, aki már pénteken este koszorút helyezett el a pozsonyi Comenius Egyetem épülete előtt kijelentette: Szlovákiának kötelessége megemlékezni az 1968-as eseményekről, hogy megakadályozza a történelem meghamisítását és átírását. Az emlékezésre azért is szükség van, hogy érzékenyebbek legyünk a körülöttünk történő dolgokra.

Hírdetés

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Boris Kollár házelnök is. Emlékeztetett arra is, hogy a Varsói Szerződés csapatainak inváziója Szlovákiában 38, Csehországban 70 halálos áldozatot követelt. De a megszállás sok-sok száz ezer ember életének kiteljesedését is meghiúsította, megfosztva az egész társadalmat attól, hogy egy demokratikusabb, boldogabb és gazdaságilag prosperálóbb országot építhessen.

Eduard Heger miniszterelnök, aki ma koszorúzott a Comenius Egyetem épületénél elmondta: az 1968-as csehszlovákiai események arra tanítanak bennünket, hogy a vereségek ellenére is mindig harcolni kell a szabadságért. 1968 tavasza eltörölte a cenzúrát, megteremtette az utazás szabadságát, de az egyházak helyzete is javult. Az egész társadalom nagy várakozással figyelte a fejleményeket, és ezt törte derékba a megszálló csapatok bevonulása augusztus 21-én. Heger végül köszönötet mondott azoknak, akik nem csüggedtek és végig kitartottak eszményeik mellett és végül megérték 1989 szabadságott hozó esztendejét..


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »