A szerb kisebbség bojkottálja az észak-koszovói polgármester-választást

A szerb kisebbség bojkottálja az észak-koszovói polgármester-választást

Mindössze 2,45 százalékos volt a részvételi arány 15 óráig az észak-koszovói polgármester-választáson vasárnap – közölte a koszovói választási bizottság.

A tájékoztatás szerint 15 óráig Leposavicban a választásra jogosultak 0,83 százaléka, Zubin Potokban 3,6 százaléka, Zvecanban 2,07 százaléka, míg a koszovói Mitrovica északi részén 3,3 százaléka adta le voksát.

Koszovó északi részén azért kell előrehozott önkormányzati választást tartani, mert az ott élő szerb kisebbség tagjai tavaly novemberben úgy döntöttek, kivonulnak a koszovói állam intézményeiből. Amiatt tiltakoztak, hogy a pristinai hatóságok elrendelték: a Szerbia által kiadott rendszámtáblákat koszovóiakra kell cserélni.

Hírdetés

A nemzetközi közösség előre közölte, el fogja ismerni annak végeredményét. Ezt a bejelentést Belgrád máris bírálta, ugyanis a többségében szerbek lakta településeknek a jelöltlista alapján ezentúl albán vezetői lesznek.

Vasárnap a mintegy 45 ezer választópolgár – akinek 95 százaléka szerb nemzetiségű – 19 szavazóhelyen adhatja le voksát. A szavazás mobil konténerekben zajlik, amelyeket a koszovói albán rendőrség véd.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amelyet Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, míg további körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein, szórványban.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »