A szélsőséges Hlavné Správy közzétette a betiltásáról szóló végzést. “Nem kívánatos a NATO és az EU megkérdőjelezése”

A szélsőséges Hlavné Správy közzétette a betiltásáról szóló végzést. “Nem kívánatos a NATO és az EU megkérdőjelezése”

A február 24-én kezdődő orosz invázió második hetében betiltott szélsőséges és oroszbarát Hlavné Správy dezinformációs portál a facebookon közzétette a Nemzetbiztonsági Hivatal végzését a portál leállításáról. Azt ugyan nem lehet kiolvasni belőle, hogy milyen bizonyítékok alapján hozták meg a döntést, de hogy milyen vádakat róttak fel a portálnak, azt igen.

“Az oldalon hamis, manipulált információkat terjesztettek, amelyek kétségbe vonták Szlovákia külpolitikai irányultságát, ahogy az ország demokratikus és jogállami berendezkedését is, és aláásták a lakosság államba vetett bizalmát. (…), megosztották a társadalmat és feszültséget szítottak az egyes társadalmi rétegeket között”

olvasható a végzésben.

Az vitán felül áll, hogy a Hlavné Správy a hagyományosnak mondható portáloknál enyhén szólva is jóval messzebbre ment a hírek “egyoldalúsításában”, rengeteg szélsőséges nyilatkozatnak adtak teret, nem volt tőlük idegen a magyargyűlölet sem.

Ugyanakkor az évekig megtűrt portál helyzete a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBÚ) csak az orosz invázió miatt vált tarthatatlanná.

Az NBÚ végzése azt írja, hogy “nemkívánatosak” a portál azon írásai, amelyek megkérdőjelezik az ukrán háborús menekültek megsegítését, az oroszellenes szankciókat, vagy általánosságban kétségbe vonják az EU és a NATO lépéseit.

Hírdetés

“Az elmúlt napok eseményeinek türkében az így terjesztett súlyos dezinformációkat eliminálni kell a lehető legnagyobb mértékben”

olvasható a végzésben.

“Rendkívül fontos megállítani az ilyen médiumok működését az Európai Unióban, addig, amíg nem ér véget az Ukrajna elleni agresszió, és amíg Oroszország  és a hozzá kötődő sajtószervezetek le nem állítják az EU és tagállamai elleni propaganda akciókat”

A végzést Roman Konečný igazgató írta alá, aki a Denník Štandardnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a döntés biztonsági jellegű volt, nem politikai, és pusztán kritikusan fogalmazó cikkek miatt egy médiumot sem állítana le az NBÚ.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »