A Statisztikai Hivatala táblázatok és térinformatikai adatok formájában tette közzé a népszámlálási eredményeket

A Statisztikai Hivatala táblázatok és térinformatikai adatok formájában tette közzé a népszámlálási eredményeket

A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala folyamatosan dolgozza fel és terjeszti a 2021-ben lezajlott lakás- és népszámlálás adatait. Most, december elején a népszámlálási eredmények terjesztésének formáiról/módszereiről többdimenziós táblázatok és térinformatikai adatok formájában nyújtanak tájékoztatást.

 

A 2021-es népszámlálás eredményeinek elektronikus terjesztése

Egy évvel ezelőtt, a népszámlálás évében, 2021 decemberében kerültek nyilvánosságra a lakás-, ház- és népszámlálás első alaperedményei. A 2021 lakás- és népszámlálás adatterjesztési ütemtervének megfelelően 2022 folyamán fokozatosan megjelentek a házakkal és lakásokkal kapcsolatos alaperedmények, a népszámlálással kapcsolatos alaperedmények, a házak és lakások bővített eredményei, valamint a népszámlálás bővített eredmények. A 2021-es lakás- és népszámlálás eredményeit modern online formában, áttekinthető struktúrában teszik közzé.

Népszámlálási eredmények térinformatikai adatok formájában

Mára a publikált népszámlálási eredmények térinformatikai dimenziót is kaptak. A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala a házakra, lakásokra és lakókra vonatkozó adatokat interaktív tematikus térképek formájában is megjelenítette, amelyek támogatják a térelemzés lehetőségeit, segítik a térbeli összefüggések, törvényszerűségek feltárását.

Hírdetés

A térinformatikai adatok formájában megjelenő népszámlálási eredményeket az ArcGIS szoftver dolgozza fel, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy interaktívan dolgozhassanak térképekkel egészen az önkormányzatok szintjéig, sőt egyes adatokat településrészek és alaplakó egységek szintjéig. A kiválasztott adatokat egy 1 km x 1 km-es rácshálózatba is feldolgozzák.

Az egyes tematikus térképek fő kategóriákba vannak sorolva a jobb áttekinthetőség és az adatokkal való gyorsabb munka érdekében. A Lakások térinformatikai kimeneteiben a térképek a lakások jellemzőit és a lakások felszereltségét mutatják be, a Házak esetében a házak, építési, rekonstrukciós és a közműhálózat jellemzőire vonatkozó adatokat tartalmazzák a térképek, a Lakosok adataival kapcsolatos térképek a lakosság megoszlását, demográfiai jellemzőit, gazdasági és oktatási jellemzőit, etnokulturális jellemzőit és a munkába járást mutatják be.

A 2021-es lakás- és népszámlálás eredményeinek feldolgozása

A 2021-es lakás-, ház- és népszámlálás összes eredményét a www.scitanie.sk weboldalon lehet megtekinteni.

A ház- és lakásszámlálás alaperedményeit és a népszámlálási alaperedményeket alaptáblázatok és dashbordok formájában közölik. A lakás-, ház- és népszámlálás kibővített eredményeit többdimenziós táblázatok formájában teszik közzé, és a velük való munkát a SAS Visual Analytics (SAS Viya) elemző eszköz segíti. Ezzel egyidejűleg a kiválasztott adatok tematikus térképek formájában jelennek meg a térinformatikai adatok szekcióban az ArcGIS szoftver segítségével.

Különböző célcsoportok számára a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala speciális képzési formák megvalósítását tervezi azzal a szándékkal, hogy népszerűsítse a népszámlálási adatokban rejlő hatalmas potenciált, és egyúttal effektívebbé tegye a felhasználók munkáját az eredményekkel.

Körkép.sk/sajtóhír


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »