A spanyol szocialisták egyre közelebb kerültek a kormányalakításhoz

A spanyol szocialisták egyre közelebb kerültek a kormányalakításhoz

A Magyar Nemzet spanyolországi tudósítója számolt be a választások utáni kormányalakítási igyekezetekről.

Noha az Alberto Núnez Feijóo vezette jobboldali Néppárt (PP) győzött az előrehozott parlamenti választásokon, potenciális koalíciós partnere szavazatokat veszített, így csak több kisebb párt, elsősorban a függetlenséget szorgalmazó Junts per Catalunya támogatásával tudta volna megszerezni a szükséges többséget, amit viszont választói hazaárulásnak tekintették volna, ezért átengedte a lehetőséget az ügyvezetőként működő szocialista kabinet vezetőjének, Pedro Sáncheznek.

Az ügyvezető miniszterelnök a Magyar Nemzet tudósítója szerint újabb lépéssel közelebb került a kormányalakításhoz, miután szerdán megegyezett a katalánokkal a Carles Puigdemont-nak szánt amnesztiáról.

Hírdetés

Egyelőre annyit közöltek, hogy a megállapodás politikai és gazdasági kérdéseket is tartalmaz és segítségével megoldódhat a kormányalakítás kérdése Spanyolországban. Hozzáfűzték: mindkét párt elvárásait teljesítettnek, politikai alapelveiket pedig kielégítettnek tekintik. Az ERC korábbi képviselője, Joan Tardá a számukra gyümölcsöző egyezség után közölte: a katalán függetlenségi mozgalom legjobb szövetségese mindig is a spanyol baloldal lesz.

Mivel Sánchez elvesztette az idei előrehozott parlamenti választásokat a jobboldali Néppárttal (PP) szemben, így kénytelen kiszolgálni a nacionalista pártokat, ha meg akarja tartani a hatalmat. Először a jobboldali házelnök megválasztását valamint a néppárti vezető, Alberto Núnez Feijóo kormányalakítását blokkolta azzal, hogy a katalán nyelv használatát előremozdította a spanyol parlamentben és lépéseket tett annak uniós szintű elismeréséért is. Sánchez saját maga beiktatásáért viszont már sokkal súlyosabb árat fizet, ennek egy részét rendezte a Puigdemont-nak követelt amnesztiatörvénnyel, melynek részletei még tartogathatnak meglepetéseket.

A Néppárt hozzátette azt is, hogy véleményük szerint a szocialisták és a republikánusok valójában nem egy egyezséget jelentettek be, hanem a spanyol nép méltóságáról való lemondást.A legnagyobb konfliktusforrás vélhetően az önrendelkezési referendumra vonatkozó követelés, melynek elfogadása egyet jelentene a hazaárulással és Spanyolország egységének szétbombázásával.

Pedro Sánchez múlt hétvégén jelentette be, hogy a progresszív kormányzás folytatása érdekében – és állítása szerint a spanyol nép nevében és védelmében – azt tartja a legjobb megoldásnak, ha felrúgja korábbi elveit és megtorlás helyett megadja az amnesztiát a Junts volt elnökének, Carles Puigdemont-nak, aki 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét, de a felelősségre vonást már nem vállalta és azóta is szökevényként bujkál Belgiumban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »