A somorjai Ambrózia idősotthont is elérte a koronavírus-járvány

A somorjai Ambrózia idősotthont is elérte a koronavírus-járvány

Somorja város hivatalos oldalán közzétett információk szerint a helyi Ambrózia idősotthonban 36 gondozottból 27-nek lett pozitív a PCR-tesztje. Mindemellett a 12 fős személyzetből 10-nél mutatták ki a vírus jelenlétét, ezért a dunaszerdahelyi Járási Közegészségügyi Hivatal 2021. január 11-i hatállyal hivatalosan lezárta a létesítményt.

Orosz Csaba, Somorja város polgármestere portálunknak azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy az idősotthonra a legszigorúbb szabályok vonatkoztak már márciustól is, amikor kitört a koronavírus-járvány.

Mint ahogy az más idősek otthonára is jellemző volt, a családtagok, illetve a gondozottak hozzátartozói csak az ablakon át vagy telefonon beszélhettek a bentlakókkal, a beküldött csomagokat pedig minden esetben fertőtlenítették a dolgozók. A múlt hét elején sikerült kiszűrniük az első két fertőzöttet, minekutána azonnal külön épületbe helyezték el az érintetteket, s az ellátásukról is külön személyzet gondoskodott – erre a célra külön karanténszobákat alakítottak ki.

Hírdetés

– Erről Orosz Csabát az Ambrózia igazgatója, Bodó Anna tájékoztatta.

A személyzet között ütötte fel fejét a kór, ennek függvényében cselekedtek a dolgozók: minden érintettet hazaküldtek, karantén alá helyeztek. Orosz Csaba azt is elmondta, hogy háromnaponta tesztelték a teljes személyzetet és a betegeket is, így próbálva kiszűrni a vírust. Ám egy zárt közösségben az emberek ha óvatosak is, előbb-utóbb megtörténhet a baj.

Az ellátás ezen a héten lesz a legkritikusabb – fogalmazta meg véleményét a polgármester –, de a személyzet mindent megtesz a bentlakók egészségéért. Természetesen rendszeres orvosi ellátást biztosítanak a betegek számára: valakik nehezebben viselik a tüneteket, mások könnyebben birkóznak meg a vírussal.

A hivatal már értesítette a bentlakók hozzátartozóit a bezárással kapcsolatban, mindemellett a hivatal alkalmazottai közül magánemberként többen is felajánlották a segítséget. A polgármester vitamincsomagot biztosított az idősotthon lakóinak, valamint immunerősítőket is hozatott a személyzet számára. Az önkormányzat minden szükséges védőeszközt biztosít a gondozók számára, s bíznak a mielőbbi gyógyulásban. Kérdéses még, hogy meddig tart majd a teljes karantén, egyelőre nincsenek konkrét információk az üggyel kapcsolatosan.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »