A saját bunyómat akarom játszani

A saját bunyómat akarom játszani

A Közép-Európában is egyre népszerűbb kevert harcművészet szerelmesei ezt a hétvégét bizonyosan Érsekújvárban töltik. A járási városba ezúttal az RFA hoz nagyon jó meccseket, ahol a magyar nézők két felvidéki magyar sportemberért is izgulhatnak.

A profi küzdősportban nehéz jósolni, hisz egy váratlan pofon a ringben/ketrecben bármilyen, íróasztal mellett tett újságírói jóslatot fájdalmas könnyedséggel írhat felül. Ezzel együtt nem kockáztatunk túl sokat, ha leírjuk, hogy a mindössze 26 éves, madari származású, Budapesten élő, a magyar főváros mellett Komáromban és Pozsonyban is edző Papp Lajos előtt fényes jövő áll.

Az erős amatőr birkózó alapokkal rendelkező versenyző Farkas Péter edző kezei között sajátította el az MMA alapjait.

Hibátlan amatőr mérleg után ő lett a komáromi Wolf Fight Club első profi versenyzője, menetelését a nehézsúlyú bajnoki öv felé a Tomáš Možnýval Kassán vívott, vitatható mérkőzés akasztotta meg. Možný ugyanis az MMA-ban tiltott tarkóütéseket vitt be Pappnak. A WFC megóvta a mérkőzést, de végül elutasították a komáromi klub óvását. 

Ezt a meccset három órán át elemeztük a hazai bírókkal. A közvélekedés inkább az volt, hogy Možný szabálytalan volt. Viszont a szövetség kikérte külföldi bírók véleményét is, és ők másként vélekedtek. Érdekes, egyben bosszantó szituáció

– mondta az eset kapcsán lapunknak Varga Katalin MMA-bíró. 

A vesztes mérkőzés után Papp Lajos nem sokáig nyalogatta a sebeit, hanem belevetette magát a felkészülésbe. A szokásosnak mondható Budapest–Komárom–Pozsony háromszögön túl a Karlos Vémola elleni meccsre készülő Végh Attila által szervezett ChampCampek csapatában is ott láthattuk, illetve a sportág bölcsőjében, az Egyesült Államokban is edzőtáborozott. A 86 ezres lakosságú Deerfield Beachben található az amerikai MMA egyik fellegvára, a Kill Cliff Fight Club, ahol az amerikai edzésmódszerekbe is belekóstolhatott. 

Papp ezúttal félnehézsúlyban lép a ketrecbe, 93 kilósan. Ez áll közel egyébként az eredeti testsúlyához. A nehézsúlyba fel kellett tömegelnie magát, míg most ide vissza kell fogynia, erővesztés nélkül. 

– Egyébként is ebben a súlycsoportban terveztem a jövőmet, de profiként elsőre megkínáltak egy nehézsúlyú meccsel, így aztán ott versenyeztem egészen a címmeccsig. Most a félnehézsúlyra koncentrálunk. 

Hírdetés

Birkózó előélete miatt Papp Lajos a földharcban nagyon erős volt. 

– Most kicsit jobban ráfeküdtem az állóbunyóra. Amerikában is főként ezt gyakoroltam. 

Az érsekújvári arénában Papp ellenfele a cseh Jakub Kůča lesz. Ez tipikusan az a meccs, amelyen vesztenivalója csak a madari sportolónak lehet, ez ugyanis Kůča bemutatkozó mérkőzése a profik között.

Ha megveri Pappot, az komoly presztízsértékkel bírhat számára. Ha viszont kikap, az sem tragédia, hiszen egy jegyzett, karrierjében nála előbbre tartó sportolótól kapott ki az első meccsen. Papp ezúttal nem készül fel az ellenfeléből. 

– Most nem foglalkozom az ellenféllel, szeretném ezt is kipróbálni. 

A címmeccsre is nagyon készültem az ellenfélből, aztán a tarkóütések a ketrecben mindent megváltoztattak. A saját bunyómat akarom játszani. 

Érsekújvár Madartól csak egy karnyújtásnyira van, így Papp Lajos mondhatni hazai közönség előtt küzdhet. 

– Szeretek a közönségem előtt játszani. Komáromban is, amikor törött orral bevonultam, felrobbant az aréna, ez nagyon jó érzés volt. Ugyanakkor a közönség nem helyez rám különösebb nyomást, azt hiszem, ezt jól tudom kezelni – tette hozzá.

Az est másik magyar vonatkozású mérkőzését a dunaszerdahelyi Boráros Gábor vívja a cseh Frederico Komuenhával. 

A profik között Boráros mérlege 20-11-1, míg Komuenháé  4-2-0, holott egykorúak. Elméletileg Borárosnak van nagyobb esélye a győzelemre. Természetesen szerettük volna megszólaltatni a dunaszerdahelyi sportolót is, azonban az interjú feltételeiben nem sikerült megegyeznünk.

Megjelent a Magyar7 hetilap 20. számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »