A rendelők problémája továbbra sem megoldott

A rendelők problémája továbbra sem megoldott

Az ellenzéki Hlas-SD felszólította Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormányfőt és egyben megbízott egészségügyi minisztert, hogy váltsa be idén januárban tett ígéretét, melyet a járóbeteg-ellátást biztosító orvosi rendelők üzemeltetőinek tett.

A rendelők és az egészségbiztosítók közötti szerződéskötés feltételeként Heger megígérte, hogy a megegyezés része lesz a megnövekedett energiaköltségek kompenzálása is a rendelők képviselete és a gazdasági minisztérium közötti konszenzus alapján. Mindez a Hlas-SD szóvivője, Patrícia Medveď Macíková által közzétett sajtóközleményben olvasható.

„Abban az időben, amikor a rendelők különféle jogcímen díjfizetésre kötelezték a betegeket, mert az állam nem segített nekik a megnövekedett energiaköltségekkel való megbirkózásban, Heger megbízott egészségügyi miniszterként azt ígérte, hogy ilyen díjak nem lesznek. Ám annak ellenére, hogy ezt a problémát a gazdasági minisztériummal történt megegyezést követően kompenzációval ígérték megoldani, erre a mai napig nem került sor“ – hívta fel a figyelmet a Hlas-SD alelnöke, Zuzana Dolinková.

Hírdetés

A Hlas-SD szerint fennáll a veszélye, hogy azok a rendelők, melyek nem tudják biztosítani a tevékenységüket és a túlélésüket az egészségbiztosítók által nekik folyósított összegekből, vagy beszüntetik, vagy pedig a betegektől beszedett díjakból folytatják működésüket.

„Hogy a rendelők mostanáig túlélhessenek, önerőből különböző forrásokat kellett találniuk, kölcsönöket kellett felvenniük, hogy áthidalják azt az időszakot, amíg az állam lép és gondoskodik a megmaradásukról. Amennyiben azonban erre nem kerül sor, a rendelők bezárnak és senki nem pótolja azokat, hasonlóan, mint ahogyan a Rázsochy kórház sem lesz. Márpedig erre mindannyian ráfizetünk“ – véli a Hlas-SD.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »