A régióban olcsó, az euróövezetben már drága a szlovákiai lakáshitel

A régióban olcsó, az euróövezetben már drága a szlovákiai lakáshitel

A szlovákiai lakáshitelek drágulása az elmúlt évben jelentős volt, amelyet az új hitelek igénylői már éreznek, de még így is olcsóbb egy lakásvásárlás mint a többi V4-es országban.

Az elmúlt év elején még egy százalék alatt volt az átlagos kamatláb a lakáshiteleken, az év végén már 3 százalék fölött. Az Európai Központi Bank tavaly emelte az alapkamatot, amelyet a szlovák bankok be is építettek áraikba, s a hitelek még a bejelentés előtt néhány hónappal emelkedtek.

Ebben a helyzetben sokan refinanszírozták a hitelekeit, így az év első hónapjai óriási forgalmat idéztek elő a bankoknál, majd a hitelek drágulásával a visszaesés jelentős volt. Ennek eredménye, hogy az ingatlanvásárlási kedv is megapadt, s már közel sem állunk olyan jól a hitelek terén európai szinten, mint egy esztendővel ezelőtt.

Hírdetés

Akkor csak Portugáliában és Finnországban lehetett alacsonyabb kamatlábbak hitelt biztosítani, mint Szlovákiában, jelenleg már drággak vagyunk mint az eurós átlag. Ez azért is érdekes, mert ezen országok monetáris politikáját az EKB határozza meg, s az euróövezeten belül 2,88 százalék az átlag, nálunk a tavalyi év végén az átlagos hitel évente 3,06 százalékot kamatozott.

Az euróval fizető országok közül Franciaországban a legjobb a helyzet, ott az átlag 2 százalék körül van. A lakáshitelek kamatlábai viszont ennél jóval magasabbak azon országokban, ahol nem az euró a fizetőeszköz.

A szomszédaink közül Csehországban hat százalék körül mozog az éves kamat, de Lengyelországban és Magyarországban 10 százalékkal növekszik az összeg.

Ahogy a zónán belül és kívül is egyértelmű a növekedés oka. A központi bankok így próbálnak harcolni az infláció ellen, s fogják ezt tenni mindaddig, amíg a gazdaság kedvezőbb irányt nem vesz. Az elemzők szerint így idén könnyen 4 százalék fölé kerülhetnek Szlovákiában is az átlagos kamatok.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »