A Progresszív Szlovákia sem támogatja a választási rendszer módosítását

A Progresszív Szlovákia sem támogatja a választási rendszer módosítását Mészáros Richárd2024. 06. 24., h – 16:47

Az ellenzéki PS hosszú távon nem zárkózik el a választási rendszer módosításának megvitatása elől, de a jelenlegi kormánypártok terveit nem fogja támogatni. Ugyanis elég megnézni, hogy ki javasolja most és milyen szándékkal ezeket a módosításokat – jelentette ki Michal Šimečka, a PS elnöke.

Hírdetés

 „Szeretném feltenni a kérdést azoknak, akik most a választási rendszer módosításáról elmélkednek, hogy tényleg nincs semmi komolyabb probléma az országban” – jegyezte meg Šimečka. Emellett attól tart, hogy a kormánypártok célja kizárólag a hatalmuk bebetonozása. „Éppen ezért nagyon óvatos vagyok ezzel a témával kapcsolatban, és a PS nem fogja támogatni ezeket a módosításokat” – tette hozzá.

A választási rendszer módosításáról Matúš Šutaj Eštok, a Hlas elnöke, belügyminiszter, valamint Milan Majerský, a KDH elnöke beszélt egy hétvégi politikai tévévitában. Egyetértettek abban, hogy több választókerületre lehetne osztani az országot. A Hlas-SD további megvitatásra a koalíciós tanács elé terjeszti a javaslatát. A KDH a nyolc megyével megegyező választókerületek létrehozásával értene egyet, ebben az esetben elképzelhetőnek tartja a kormánykoalíciós javaslat támogatását.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »