A Pozsony Megyei Önkormányzat elindította a dunacsúni kastély felújítását

A Pozsony Megyei Önkormányzat elindította a dunacsúni kastély felújítását

Nyitókép: BSK

A Pozsony Megyei Önkormányzat az előkészületi fázis után végre elindítja a Nemzeti Kulturális Emlékmű – Dunacsúni kastély komplex felújítását. A rekonstrukció több fázisból áll, melynek végén a helyszín egy minden korosztály számára megfelelő Ökoközponttá alakul át. Amellett, hogy a kastély a régió fő ökoturisztikai központja lesz, továbbra is nemzeti funkciót fog betölteni.

 „Ebben az évben a megye több projektje is megvalósul, egyik ilyen a dunacsúni Ökoközpont. A projekt keretén belül nemcsak a kastély kerül megmentésre, hanem egy olyan egyedi environmentális és oktatási központot is létrehozunk, amelyből már régóta hiány van a régióban. Ez a központ nemcsak a lakosok environmentális tudatosságát fogja támogatni, hanem a természetvédelmi szervezetek működését, a turizmust és az ökoturizmust is”

– jelentette ki Juraj Droba megyeelnök.

A rekonstrukció több fázisból fog állni – a dunacsúni kastély, a kert és a magtárak felújításából. A kastély rekonstukciója során figyelembe veszik a kastély történelmi szempontból értékes részeit, valamint az eredeti arichtektonikus-művészeti értékeket is. A kastély helyiségeiben interaktív kiállítást létesítenek, amely a régió természeti örökségeire (Duna deltája, ártéri erdők) hívja fel a figyelmet. A kiállítás mellett kreatív műhely és multifunkcionális szalon is helyet kap a kastélyban.

Hírdetés

A projekt második részében az Ökoközpont mögötti kert revitalizálására kerül sor, amely a projekt egyik legjelentősebb részét képezi. A kertben rengeteg interaktív elemet hoznak létre – öntisztításra képes biotóp tavat, madárfészket, fából készült pályát a láp fölött, interaktív falat, „mezítlábas” kalandösvényt, valamint mentőállomást a sérült állatok számára.

A projekt harmadik fázisában a közeli magtárak kerülnek felújításra, amelyek szintén nemzeti kulturális örökségnek számítanak. Az Ökoközpont 2022 végén fogadhatja az első látogatókat.

Az Ökoközpont nemcsak Pozsony megye lakói számára lesz kialakítva, hanem Szlovákia összes lakosa számára, ezenkívül az osztrák és a magyar turisták előtt is nyitva lesz a kapuja. Az Ökoközpontban workshopokat, oktató programokat, tanulmányi kirándulásokat, önkéntes napokat, nyári táborokat és határon túli konferenciákat fognak tartani.

Az „Ecoregion SKAT“ projekt teljes költségvetése 5 183 000 euró.

Körkép.sk/sajtóhír


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »