A polgárok feje felett döntéseket hozó technokrata Európa kora lejárt – rövid ellenzéki lapszemle

Pogátsa Zoltán

Pogátsa Zoltán egyetemi oktató közgazdász szerint az EU vezető politikusai elszakadtak a gazdasági valóságtól. Az unió hosszú távú vízióként a szociális Európát hirdette meg, tudásalapú humán tőkébe befektető versenyképességet. Ez blabla.

Ráadásul bosszantó hazugság azon polgároknak, akik szociális megszorításokkal szembesülnek. Kivéreztetik az oktatást, a kórházak szétesnek. Az EU-t irányító elit szembement a közösség deklarált alapelveivel, és a megszorítások politikájának élére állt.

Az még sincs rendjén, hogy miközben az unió nem fogja meg a gazdagok és nagyvállatok offshore-cégekbe rejtett, adózatlan jövedelmeit, a hadiipari komplexum forráselvonó korrupcióját, kimenti a korrupt politikai elitet finanszírozó bankokat, s az ennek következtében kialakuló adósságot a kisemberekkel fizetteti meg.

Hírdetés

A görög válság forradalmat hozott a globális közgazdasági gondolkodásban is. A közgazdasági elit meghatározó része most először foglalt állást a megszorítások ideológiájával szemben.

Olyan Nobel-díjasok cikkeztek a világsajtóban a görög kormány mellett, Mint Joseph Stiglitz és Paul Krugman. A megszorítások ellen érvelt a szintén Nobel-díjas Amartya Sen, a brit jegybank elnöke, Mark Carney, valamint Tomas Piketty, James Galbraith, Jeffery Sachs.

Az IMF kénytelen volt bevallani, hogy a megszorító politika értelmetlen. A megszorításokkal elmarad a befektetés termelékenysége, a humán tőkébe, a gazdasági kereslet zuhan, ennek eredményeképp esik az életszínvonal, drámaian emelkedik a munkanélküliség és az adósságállomány.

A polgárok feje felett döntéseket hozó technokrata Európa kora lejárt.
168 óra


Forrás:patriotaeuropa.hu
Tovább a cikkre »