A piszkos bombáról tárgyalt az orosz vezérkari főnök brit és amerikai partnerével

A piszkos bombáról tárgyalt az orosz vezérkari főnök brit és amerikai partnerével

Brit és amerikai kollégájával tárgyalt hétfőn az orosz vezérkari főnök, hogy megvitassák azt a moszkvai feltételezést, amely szerint Ukrajna "piszkos bomba" bevetését tervezi – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz védelmi miniszter helyettese és Tony Radakin tengernagy, brit vezérkari főnök telefonos tárgyalásukon egyetértettek abban, hogy fontos fenntartani a nyitott kommunikációs csatornákat.

A brit védelmi minisztérium közleménye szerint a Geraszimov kérésére tartott megbeszélésen Radakin tengernagy elutasította az ukrán piszkos bombára vonatkozó orosz állítást, és továbbra is a támogatásáról biztosította Ukrajnát. Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével Geraszimov május 19. óta most először tárgyalt az ukrajnai konfliktusról.

Hírdetés

Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok külügyminisztere hétfőn közölte, hogy elutasítja „Oroszország nyilvánvalóan hamis állításait”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette: nem hisz abban, hogy Ukrajna piszkos bombát vetne be. A főtitkár abszurdnak nevezte az ilyen állításokat. „Nem fogja ezt megtenni a saját területén, amelynek a felszabadításáért intenzíven harcol” – mondta. Stoltenberg Lloyd Austin amerikai és Ben Wallace brit védelmi miniszterrel tárgyalt, majd a Twitteren közölte: „A NATO szövetségesei elutasítják ezt az állítást, Oroszország nem használhatja fel ürügyül az ukrajnai konfliktus kiszélesítésére”.

Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője kijelentette: az ENSZ minden felet felszólít arra, hogy tartózkodjon az olyan tettektől, amelyek a már eddig is pusztító konfliktus kiszélesítéséhez vezethetnek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »