A pillanat öröme

A pillanat öröme

Újabb értékes kiállítás látogatható Nagymegyeren, az egykori zárdaiskolában működő Fészek Ifjúsági Központban, ahol a Reichel Földes Mária festményeiből összeállított csodálatos tárlatban gyönyörködhet a látogató.

A nagymegyeri 23. sz. Arany János cserkészcsapat 2015-től kezdve évről évre olyan tehetséges művészek számára biztosít bemutatkozási lehetőséget, akik képességeik birtokában valamilyen módon kitűnnek társaik közül, s ezt a tehetséget szeretnék megmutatni a közönségnek is. Ehhez a bemutatkozási lánchoz egy újabb gyöngyszemet sikerült illeszteni az október 19-ei megnyitón.

Csémi Szilárd – Kismedve cserkésztiszt, a kiállítás kurátora beszédében kiemelte:

A művésznő a festészet szerelmese, aki kedvtelésből, elsősorban a maga örömére alkot amatőr festőként. Nincs egy évtizede, hogy egy szép nyári délutánon ecsetet, vásznat ragadott és nekiállt festeni. Legnagyobb támogatója az édesapja, akiről nap mint nap gondoskodik. Alkotónk autodidakta, veleszületett kreativitását és tehetségét kamatoztatja. Természetesen lehetősége szerint igyekszik rendszeresen a szakirodalmat is tanulmányozni, ahogy kikéri más művészek szakmai tanácsait is. Azt vallja, hogy tanulás nélkül nem lehet fejlődni.

Hírdetés

A művek akrillfestéssel készülnek. A művésznő azért kedveli ezt a gyorsan száradó alapanyagot, mert élénk színekkel tud dolgozni, és rugalmas is, ami által a megrepedés veszélye nélkül akár vastagabb rétegeket is fel lehet vinni a vászonra. Szívesen merít ihletet a természetből, főként a virágokat kedveli.

Első kiállítása 2018 júliusában volt, mely az egészségkárosultak szövetsége nagymegyeri alapszervezetének és elnöknőjének, Vozárik Júliának a támogatásával valósulhatott meg. Egy évre rá, 2019 júniusában ott találjuk a Rejtett tehetségek köztünk élnek elnevezésű kiállítás bemutatkozó négy művésze között. 2020-ban és 2021-ben is beválogatták műveit a nem hivatásos képzőművészetek Nagyszombat megyei versenyének kiállítására, melyet évente Képzőművészeti Spektrum címmel rendeznek meg Dunaszerdahelyen.

A megnyitón a művésznő is megszólalt. Beszélt érzéseiről, módszereiről és arról, hogy mit jelent számára a festés. Végül interaktív közreműködésre hívta a jelenlevőket és a későbbi látogatókat – egyrészt kéri, hogy a még cím nélküli festményeknek segítsenek címet adni, másrészt előkészített egy félkész festményt is, ami azáltal válik véglegessé, hogy a kiállítás látogatói aláírják azt, ezzel is emléket állítva a kiállításnak.

Az est folyamán közreműködött Köles Adrienn, aki gitárjátékkal és énekkel gazdagította a megnyitót. A résztvevők Csémi Ildikó tolmácsolásában Farkas Gábor művésznőnek írt versét hallgathatták meg. A kiállítás egy hónapon keresztül szombaton délelőttönként vagy a szervezőkkel előzetesen egyeztetett időpontban látogatható.

(23cscs-press/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »